2 grudnia 2016 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyło się kolejne spotkanie z uczniami Gimnazjum Publicznego w Siennicy Różanej.

Wspólne zajęcia dotyczyły programowania robotów. Uczniowie zapoznali się możliwościami programu Makeblock instalowanego na telefon komórkowy oraz Mblock, zmierzyli się z trudnościami sterowania robotami oraz nauczyli się łączyć poszczególne elementy w całość. 

Zajęcia miały charakter warsztatowy, rozwijały umiejętności manualne oraz myślenie logiczne. Na zakończenie uczniowie zadeklarowali chęć uczestnictwa w dalszych spotkaniach na temat programowania robotów.

Tekst: Grzegorz Małek

 

30 listopada 2016 roku w „Sali Błękitnej” Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego odbyła się uroczystość wręczenia dyplomów stypendystom Prezesa Rady Ministrów. W Zespole Szkół CKR w Siennicy Różanej najlepszymi wynikami w nauce może się poszczycić Dominika Zaj, uczennica klasy III Technikum im. Augusta Cieszkowskiego, kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Dominika Zaj uzyskała promocję z wyróżnieniem i ma w szkole najwyższą średnią ocen. Jest tegoroczną stypendystką Prezesa Rady Ministrów i wspólnie z dyrektorem Jackiem Jagiełłą wzięła udział w gali wręczenia dyplomów dla najlepszych uczniów województwa.

 

 

„Na miły Bóg... Życie nie tylko po to jest, by brać.
Życie nie po to, by bezczynnie trwać.
I aby żyć siebie samego trzeba dać...”
(Stanisław Sojka)

      2 grudnia 2016 roku przedstawiciele wolontariuszy z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej wzięli udział w uroczystości wręczenia certyfikatu „Lubelskiej Szkoły z Życiem”. Gala odbyła się w Centrum Kultury Filmowej „Stylowy” w Zamościu. Certyfikat ten przyznawany jest w uznaniu za zaangażowanie w akcję popularyzującą ideę przekazywania szpiku kostnego do przeszczepu DKMS#KOMÓRKOMANIA.  Z tą szlachetną inicjatywą wystąpili - Lubelski Kurator Oświaty oraz Fundacja DKMS. Z ramienia siennickiej szkoły na gali obecni byli – szkolny koordynator Anna Kowalik oraz uczniowie trzeciej klasy Technikum: Łukasz Palat i Krzysztof Kasprzak. Certyfikat „Lubelskiej Szkoły z Życiem” wręczyła im pani Teresa Misiuk – Lubelski Kurator Oświaty.
      Aktywność uczniów w wolontariacie jest istotnym elementem pracy wychowawczej szkoły. Pozwala kształtować postawę altruistyczną, uwrażliwić na problemy osób chorych na nowotwory krwi, a także zaangażować się w pomoc dla nich. Młodzież skupiona w szkolnym wolontariacie już wie, że trzeba umieć dzielić się dobrem oraz tym co najcenniejsze – szansą życia.


Tekst: Anna Kowalik

 

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej 1 grudnia 2016 roku odbyły się Warsztaty Kulinarne „Wyczarowane z owoców i warzyw – carving”. Dwudziestu uczniów z klasy I, II i III Technikum, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych doskonaliło umiejętności pod kierunkiem pani Agnieszki Mielniczuk.

Podczas warsztatów została przybliżona tradycyjna metoda dekorowania potraw rzeźbami z warzyw i owoców. Spektakularne efekty wizualne oraz wyjątkowy proces ich tworzenia przykuwały uwagę uczestników. Zajęcia przyczyniły się do wyrabiania umiejętności z zakresu carvingu oraz do integracji środowiska szkolnego. Młodzież jest bogatsza o nowe umiejętności i dużą porcję wiedzy, a także wdzięczna za poświęcony czas i za to niezwykłe doświadczenie.

Tekst: Anna Rybak

 

 

W dniu 24 listopada 2016 roku zespół muzyczno-wokalny wraz z opiekunem Marianem Sawickim zaprezentował się w półfinale VII Ogólnopolskiego Jesiennego Konkursu Poezji Śpiewanej ,,Na strunach poezji”.

Konkurs zorganizowali Zespół Szkół Nr 1 im. Władysława Grabskiego oraz Stowarzyszenie Przyjaciół ,,Grabskiego”. Konkurs był imprezą otwartą adresowaną do uczniów gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych oraz młodzieży placówek wychowania pozaszkolnego z całej Polski z udziałem gości z zagranicy.

Nasi uczniowie zaprezentowali się w piosence do słów Edwarda Stachury pt. ,,Kim właściwie była ta piękna pani?”. Zespół wystąpił w składzie: Karolina Kopeć – wokal, Jakub Mądral – gitara akustyczna, Wojciech Młynarczyk – gitara basowa, gitara elektroakustyczna -  Marian Sawicki.

Tekst opracował: Marian Sawicki.

25 listopada 2016 r. odwiedzili nas uczniowie klasy 3 gimnazjum Zespołu Szkół w Siennicy Różanej wraz z nauczycielem informatyki i techniki Panem Pawłem Dołhanem. Uczniowie mieli okazję wziąć udział w warsztatach poświęconych programowaniu robotów.

Podczas zajęć gimnazjaliści instalowali aplikację na telefon, za pomocą której sterowali robotami. Dodatkowo dowiedzieli się o możliwościach programu mBlock służącego do pisania oprogramowania dla robotów w postaci układanki bloczków jak i pisania kodu. Wszystkim uczniom zajęcia bardzo się podobały a sterowanie robotami spowodowało wiele radości i uśmiechów na twarzach.

Tekst: Grzegorz Małek
Zdjęcia: Paweł Dołhan

 

Serdecznie zapraszamy uczniów i pracowników Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej do wzięcia udziału w akcji charytatywnej pod hasłem: „Pomagając innym ubogacam siebie”. Zbieramy słodycze, które zostaną przeznaczone na rzecz dzieci z Domu Dziecka w Krasnymstawie.

Mile widziane, małe batoniki, paluszki, lizaki, chrupki kukurydziane. Na słodkie niespodzianki czekamy od 28 listopada do 19 grudnia 2016 roku. Organizatorami akcji są nauczyciele przedmiotów zawodowych -
Anna Rybak i Anna Watras-Lekan. Zbiórkę przeprowadzi Samorząd Uczniowski. Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom.
    

„Nigdy nie jest tak, żeby człowiek, czyniąc dobrze drugiemu, tylko sam był dobroczyńcą. Jest równocześnie obdarowany, obdarowany tym, co ten drugi przyjmuje z miłością.” (Jan Paweł II)

 

Dnia 23 listopada 2016 r. siedmiu uczniów klasy II Technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunem wzięło udział w wycieczce edukacyjnej do Oddziału KSC w Toruniu „Cukrowni Krasnystaw”. Naszym przewodnikiem po fabryce był Pan Maciej Kostka Szymański – główny technolog w „Cukrowni Krasnystaw”. Wycieczka rozpoczęła się od zwiedzenia placu cukrowni na którym obejrzeliśmy stację przyjęcia buraków, oczyszczania oraz mycia. Następnie udaliśmy się do hali w której zlokalizowana jest kotłownia i turbinownia, tam produkowana jest para grzejna oraz energia elektryczna niezbędna w procesie technologicznym. Kolejnym etapem wycieczki było zwiedzanie hal produkcyjnych oraz poszczególnych stacji jednostkowych.

Pan Maciej Kostka Szymański pokazał nam drogę jaką przemierza burak cukrowy zanim wydobyta z niego sacharoza przybierze postać malutkich kryształków. Zapoznaliśmy się z maszynami i aparaturą niezbędną w procesie technologicznym, mieliśmy okazje przyjrzeć się z bliska pracy technologów oraz brygadzistów. Rozmach technologiczny, zaawansowana technologia oraz stopień komputeryzacji procesu zrobił na uczniach duże wrażenie. Technologia produkcji cukru jest niezwykle skomplikowana, wymaga dużej wiedzy technologów to tego by mogła przebiegać prawidłowo – o czym wszyscy uczniowie się przekonali. Pomimo zawiłości procesów jednostkowych oraz przekazywanej fachowej terminologii każdy uczeń wzbogacił swoją wiedzę w aspekcie technologii produkcji cukru. Serdecznie dziękujemy Panu Dyrektorowi Mirosławowi Cegłowskiemu za możliwość zwiedzenia zakładu oraz Panu Maciejowi Kostce Szymańskiemu za oprowadzenie po fabryce oraz bardzo szczegółowe omówienie procesu technologicznego.

Wycieczkę zorganizowała p. Justyna Klejna

 

W konkursie mogą brać udział uczniowie  wszystkich klas blok żywieniowy. Konkurs odbędzie się dnia 8 grudnia 2016 roku w sali 122 godzina rozpoczęcia 8 00.

Główny cel konkursu jest propagowanie i kultywowanie tradycji bożonarodzeniowych oraz prezentacja potraw wigilijnych, dekoracja stołu wyłonienie i promowanie niepowtarzalnych smaków  potraw.

Konkurs stawia sobie za zadania m.in.: podniesienie wrażliwości estetycznej, zachęcenie do  poszukiwania inspiracji w lokalnym folklorze i tradycji, wzmocnienie poczucia tożsamości i integracji wśród młodzieży.

Szczegółowych informacji o konkursie udzielają organizatorzy: nauczyciele przedmiotów zawodowych

 

Koordynatorzy konkursu: Anna Watras – Lekan, Anna Rybak

 

Serdecznie zapraszamy i zachęcamy