Dnia 23 listopada 2016 r. siedmiu uczniów klasy II Technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunem wzięło udział w wycieczce edukacyjnej do Oddziału KSC w Toruniu „Cukrowni Krasnystaw”. Naszym przewodnikiem po fabryce był Pan Maciej Kostka Szymański – główny technolog w „Cukrowni Krasnystaw”. Wycieczka rozpoczęła się od zwiedzenia placu cukrowni na którym obejrzeliśmy stację przyjęcia buraków, oczyszczania oraz mycia. Następnie udaliśmy się do hali w której zlokalizowana jest kotłownia i turbinownia, tam produkowana jest para grzejna oraz energia elektryczna niezbędna w procesie technologicznym. Kolejnym etapem wycieczki było zwiedzanie hal produkcyjnych oraz poszczególnych stacji jednostkowych.

Pan Maciej Kostka Szymański pokazał nam drogę jaką przemierza burak cukrowy zanim wydobyta z niego sacharoza przybierze postać malutkich kryształków. Zapoznaliśmy się z maszynami i aparaturą niezbędną w procesie technologicznym, mieliśmy okazje przyjrzeć się z bliska pracy technologów oraz brygadzistów. Rozmach technologiczny, zaawansowana technologia oraz stopień komputeryzacji procesu zrobił na uczniach duże wrażenie. Technologia produkcji cukru jest niezwykle skomplikowana, wymaga dużej wiedzy technologów to tego by mogła przebiegać prawidłowo – o czym wszyscy uczniowie się przekonali. Pomimo zawiłości procesów jednostkowych oraz przekazywanej fachowej terminologii każdy uczeń wzbogacił swoją wiedzę w aspekcie technologii produkcji cukru. Serdecznie dziękujemy Panu Dyrektorowi Mirosławowi Cegłowskiemu za możliwość zwiedzenia zakładu oraz Panu Maciejowi Kostce Szymańskiemu za oprowadzenie po fabryce oraz bardzo szczegółowe omówienie procesu technologicznego.

Wycieczkę zorganizowała p. Justyna Klejna