14  listopada 2016 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego oddział w Lublinie. Uczestników warsztatów powitała pani wicedyrektor szkoły Anna Kowalik.  Zajęcia pod hasłem „ Smaki Dzieciństwa” dotyczył produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych oraz zasad zdrowego żywienia. W warsztatach wzięło udział 20 uczniów z I, II, III Technikum kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz  panie z Agencji Rynku Rolnego: Justyna Marciniak, Magdalena Smolira i nauczyciele przedmiotów zawodowych. Zajęcia prowadził kucharz – pan Artur Wawer z firmy AWANGARDA. Celem warsztatów było zapoznanie uczniów ze sposobami wykorzystania regionalnych wyrobów i lokalnych surowców. Zajęcia przyczyniły się do pogłębienia tożsamości regionalnej młodzieży oraz integracji środowiska szkolnego. Pod okiem doświadczonego szefa kuchni uczniowie przygotowali następujące potrawy:


•    Krem z dyni ze świeżym imbirem,
•    Zupa cebulowa z serem korycińskim,
•    Pierogi z gęsiną i kasza gryczana z kwaśną śmietaną,
•    Tradycyjny makaron z sosem kurkowym,
•    Kurczak gotowany w niskiej temperaturze,
•    Roladki wieprzowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem,
•    Surówka z marchewki z czarnym sezamem.


Po części oficjalnej spotkania odbyła się prezentacja dań i degustacja potraw. Jesteśmy wdzięczni za poświęcony czas, wspaniałe doświadczenie. Jesteśmy bogatsi o nowe umiejętności i dużą porcję wiedzy.

Tekst: Danuta Dudzic

 

 

08 listopada 2016 r. w Chełmskim Domu Kultury odbył się Recytatorski Konkurs Poezji Współczesnej  o zasięgu powiatowym. Konkurs miał na celu popularyzację literatury współczesnej, rozwój i doskonalenie talentów, rozbudzanie wrażliwości oraz upowszechnianie kultury żywego słowa. Największą grupę uczestników stanowiła młodzież szkół ponadgimnazjalnych, głównie ucząca się w liceach. W skład jury wchodzili: Elżbieta Dopieralska, Barbara Szarwiło i Sławomir Czarnota. 

Zgodnie podkreślili, że poziom  rywalizacji podczas tegorocznej edycji konkursu był wysoki i trudno było wyłonić zwycięzców. Naszą szkołę reprezentowała Ewelina Sitarz – uczennica klasy I Technikum im. A. Cieszkowskiego w Siennicy Różanej.  Ewelinka stawia pierwsze kroki w trudnej sztuce recytacji i jej debiut był udany. Nie znalazła się w grupie laureatów, ale jak podkreślali krytycy, ma duży potencjał i artystyczną wrażliwość. Została zaproszona na profesjonalne warsztaty teatralne.

Tekst: Ewa Dobrzańska - Mochniej

Dnia 08 listopada 2016 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyła się I edycja szkolnego konkursu przedmiotowego pod hasłem „Znam zasady zdrowego odżywiania”. W rywalizacji wzięło udział dziesięć uczennic z klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych, były nimi: Patrycja Zaworska, Paulina Repeć, Magdalena Sekuła, Agnieszka Dąbska, Aleksandra Rozwałko, Agata Jagniątkowska, Weronika Zakrzewska, Justyna Wojcieszuk, Angelika Mazurek oraz Patrycja Pastuszak. Konkurs miał na celu popularyzację zasad racjonalnego odżywiania oraz podniesienie świadomości w zakresie chorób dietozależnych. Konkurs obejmował 41 zadań, z czego 27 były zadaniami testowymi zamkniętymi, pozostałe zadania były otwarte.

Laureatami konkursu zostały:
I miejsce Paulina Repeć z klasy 2 PT
II miejsce – Weronika Zakrzewska z klasy 1BTP
III miejsce – Agata Jagniątkowska z klasy 1 BTP

Gratuluję wszystkim uczestnikom, a w szczególności laureatom. Konkurs zorganizowała i przeprowadziła Justyna Klejna.

Tekst: Justyna Klejna

 

Niepodległość! Wolność! Suwerenność! BÓG! Honor! Ojczyzna ! Patriotyzm! - hasła te przyświecały obchodom akademii z okazji Narodowego Święta  Niepodległości w ZSCKR w Siennicy Różanej. Uroczysta akademia  miała miejsce dnia 09 listopada 2016 roku w hali sportowej szkoły. Brzozowy krzyż, wzgórze z symbolicznymi datami wskazującymi na kluczowe daty działań narodowowyzwoleńczych Polaków, płonące znicze, żołnierz na warcie,  w tle prezentacja multimedialna o TEJ, co nie zginęła, oraz uczestnicy akademii z symbolicznymi biało – czerwonymi kotylionami.

W tej nastrojowej atmosferze szkoła świętowała najważniejsze narodowe święto Polaków. W części artystycznej  akademii przedstawione fakty, teksty i melodie miały na celu pomóc zebranym zrozumieć proces kształtowania się naszej państwowości. Wspominaliśmy jak z patriotyzmu i entuzjazmu z walki i idei wyłoniła się Polska. Zaś dyrektor szkoły – Pan Jacek Jagiełło w swoim przemówieniu w ujmujący sposób mówił o wolności i niepodległości jako wartościach, które  ciągle należy pielęgnować.

Tekst: Katarzyna Czajka

 

,,Śpieszmy się kochać ludzi, Tak szybko odchodzą". (Ks.Jan Twardowski)

 

 

7 listopada 2016 r. uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej wzięli udział w XI edycji Konkursu Informatycznego „Bóbr”. To polska nazwa powołanego do życia w 2004 roku na Litwie międzynarodowego konkursu „Bebras” z zakresu informatyki oraz technologii informacyjnej i komunikacyjnej. Głównym celem tego przedsięwzięcia jest rozwój i kształtowanie myœlenia algorytmicznego oraz popularyzacja posługiwania się technologią informacyjną i komunikacyjną wœród uczniów na wszystkich etapach edukacyjnych.

W konkursie wzięli udział uczniowie z klasy I Technikum - Agata Jagniątkowska, Krystian Kłapouchy, Wojciech Młynarczyk, Aleksandra Rozwałko, Dawid Tokarczyk oraz jedna uczennica z klasy II - Paulina Repeć. Zadanie konkursowe wypełniali zdalnie po wczeœniejszej rejestracji za pomocą komputera oraz strony internetowej https://www.mcourser.pl.

Szczegółowe informacje na temat Konkursu Informatycznego „Bebras” – dostępne na stronie: http://www.bebras.org/


Tekst i zdjęcia: Grzegorz Małek

 

5 listopada 2016 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyły się kolejne zajęcia praktyczne z prowadzenia produkcji roślinnej. Tematem przewodnim zajęć była ocena czystości oraz siły kiełkowania materiału siewnego. Zajęcia odbywały się w bardzo miłej - a nawet można powiedzieć - rodzinnej atmosferze. Sprawą priorytetową w siennickiej placówce jest bezpieczeństwo słuchaczy.

Wszyscy uczestnicy zajęć bardzo poważnie traktują przepisy BHP oraz wdrażają w życie wiadomości teoretyczne zdobyte podczas poprzednich spotkań. Na zajęciach gościł tego dnia Jacek Jagiełło - Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Korzystając z tej okazji słuchacze wymienili się z gościem swoimi spostrzeżeniami odnośnie funkcjonowania placówki oraz sposobu prowadzenia zajęć w ramach Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego. Jak zawsze panowała dobra atmosfera, uczestnicy z niecierpliwością czekają na następne spotkanie.

Tekst i zdjęcia: Zbigniew Rasiński

 

 

26 i 27 października 2016 roku uczniowie z Technikum im. Augusta Cieszkowskiego w Siennicy Różanej wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Zajęcia zostały zorganizowane w Krasnostawskim Domu Kultury jako realizacja zadania "Dziadowska Uczta”, wnioskowanego przez Karolinę Gołębiowską w ramach projektu "Młodzi Lubią Kulturę”. Warsztaty były skierowane do młodzieży szkolnej oraz uczestników ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Krasnymstawie. Podczas zajęć uczniowie z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej mogli doskonalić swoje umiejętności w tworzeniu "powałki” (pieczywa zaduszkowego), makowca, pierogów z kaszą, drożdżówki z kaszą, klusek z makiem. Wszystkich tych potraw można było spróbować podczas finału projektu 28 października o godz. 18:00 w sali konferencyjnej Krasnostawskiego Domu Kultury.

Młodzież z Siennicy Różanej miała również możliwość obejrzenia spektaklu teatralnego pt. "Dziady Jesienne” oraz wysłuchania koncertu zespołu „Kipikasza”. W związku ze zbliżającym się dniem Wszystkich Świętych i Dniem Zadusznym przygotowano także prezentację masek "karaboszek”.

 

Tekst: Anna Watras-Lekan

 

Dnia 28.10.2016 r. siedem uczennic z naszej szkoły z klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych  wraz z opiekunem wzięło udział w Międzynarodowych Targach Gastronomicznych Warsaw Gastro Show . Targi odbyły się w Nadarzynie i trwały trzy dni. Program wydarzeń skierowany był miedzy innymi do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. W specjalnie przygotowanej strefie dla ucznia odbywały się niezwykle „lekcje” prowadzone przez specjalistów z zakresu technologii gastronomicznej. Tematyką zajęć była miedzy innymi kawa. Uczniom zostały przedstawione jej właściwości, rodzaje i zastosowanie w kuchni. Kolejnymi ciekawymi tematami były: dietetyka jako nauka przyszłości, wykorzystanie ziół w kuchni a także innowacyjne formy promocji w gastronomii.

Uczniowie z dużym zainteresowaniem słuchali prelegentów, czas wykładów upłynął przyjemnie, ale także z pożytkiem dla nauki szkolnej. Uczniowie mieli również okazję obejrzenia profesjonalnych pokazów prezentowanych przez mistrzów sztuki kulinarnej oraz kelnerskiej. Niezwykle ciekawe okazały się pokazy kuchni tajskiej a także  pokazy baristyczne i kelnerskie. Głównym punktem targów było jednak spotkanie  z niezwykle ostatnio popularną panią Anią Starmach – współprowadzącą program Master Chef. Po zakończonym wspólnym gotowaniu była okazja do osobistego spotkania, zrobienia zdjęcia oraz otrzymania autografu. Udział w targach z pewnością poszerzył horyzonty kulinarne naszych uczniów, zachęcił do dalszego kształcenia i zdobywania zawodu jakim jest technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie z niecierpliwością czekają na kolejne wyjazdy na targi gastronomiczne.

Tekst: Justyna Klejna