8 grudnia 2016 roku w Zespole  Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyła się IV edycja konkursu bożonarodzeniowego pod hasłem "Smaki Polskiej Wigilii”. Głównym celem konkursu było propagowanie i kultywowanie tradycji bożonarodzeniowych, prezentacja potraw wigilijnych i dekoracji stołu, a także promowanie niepowtarzalnych smaków potraw, kształtowanie wrażliwości estetycznej, zachęcanie do poszukiwania inspiracji w lokalnym folklorze i tradycji, wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej.

 

      Po oficjalnym otwarciu konkursu przez dyrektora szkoły Jacka Jagiełłę rozpoczęły się zmagania konkursowe. Do rywalizacji stanęło 22 zawodników: Aleksandra Rozwałko i Weronika Zakrzewska (ryba po grecku, piernik); Wiktoria Dębicka, Emilia Sysa i Marta Kawęcka (śledź w pięciu smakach, paszteciki z grzybami i barszcz czerwony); Agnieszka Dąbska i Malwina Adamczuk (ryba w sosie z pomarańczy); Anna Szadura i Klaudia Wożakowska (karp, sernik), Magdalena Tochman, Nika Wójtowicz i Dominika Zaj (barszcz czerwony z sakiewkami i pasztecikami do wyboru, „chatka”, tartaletki); Sebastian Górny i Kamil Chuszcza (kutia, piernik); Agata Jagniątkowska, Magdalena Żyłowska, Aleksandra Buta (sernik z cynamonem i jabłkami, pierogi z kapustą i grzybami); Magdalena Sekuła, Patrycja Zaworska, Natalia Mazurek (barszcz czerwony z uszkami, ryba w kruchym cieście, paszteciki z grzybami, kompot z suszu, paluszki rybne ze szpinakiem w cieście francuskim); Angelika Bednaruk i Ewelina Sitarz (gołąbki z grzybami, chleb z ziarnami, szarlotka na patyku, kompot z suszu).

      Każdy uczestnik otrzymał upominek świąteczny i pamiątkowy dyplom. Zwycięzców  wyłoniło jury w składzie: Urszula Dobosz, Ewa Miszczak (przedstawiciele Rady Rodziców) oraz Magdalena Adamczuk (przedstawiciel Urzędu Gminy w Siennicy Różanej). Komisja konkursowa oceniała smak i wygląd potraw, związek dania ze świętami Bożego Narodzenia oraz regionem, a także dekorację stołu. Po podsumowaniu głosów za najlepszą uznano grupę w składzie: Sebastian Górny i Kamil Chuszcza (z IV klasy Technikum), uczniowie przygotowali kutię i piernik. Drugie miejsce zajęły: Magdalena Sekuła, Patrycja Zaworska i Natalia Mazurek (uczennice z II i I klasy Technikum oraz I klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej), nagrodzone za barszcz czerwony z uszkami, rybę w kruchym cieście, paszteciki z grzybami, kompot z suszu i paluszki rybne ze szpinakiem w cieście francuskim. Miejsce trzecie przypadło: Magdalenie Tochman, Nice Wójtowicz i Dominice Zaj (z III klasy Technikum) za barszcz czerwony z sakiewkami i pasztecikami do wyboru, „chatkę” i tarteletki. Po ogłoszeniu wyników odbyła się  uroczystość, podczas której wręczono zwycięzcom dyplomy i nagrody. Organizatorami konkursu byli nauczyciele przedmiotów zawodowych: Anna Watras-Lekan, Anna Rybak i Danuta Dudzic.

      Gratulujemy  zwycięzcom i uczestnikom konkursu pasji w pielęgnowaniu kulinarnych tradycji świątecznych. Cieszymy się, że do przygotowania konkursowych dań wykorzystywane są lokalne produkty, miody i ryby, które zyskują coraz większe uznanie.

Tekst: Anna Watras-Lekan