W dniach od 25 stycznia do 05 lutego 2019 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się cykl warsztatów dla uczniów klas III gimnazjalnych oraz uczniów klas VIII Szkół Podstawowych. Z zaproszenia skorzystało do tej pory blisko 90 uczniów ze Szkół Podstawowych w: Siennicy Różanej, Siennicy Nadolnej oraz Izbicy. W pracowni gastronomicznej przyszli adepci sztuki kulinarnej szlifowali swoje kucharskie umiejętności związane z wypiekiem tradycyjnych w naszej szkole ciasteczek - „siennickich augustynek” a same warsztaty zatytułowane były: „Lekcja smaków z ZSCKR w Siennicy Różanej”.  

Zajęcia były urozmaicone, oprócz nabycia umiejętności praktycznych związanych z wypiekiem ciasteczek, organizacji stanowiska pracy oraz współpracy w grupie, uczestnicy dowiedzieli się wielu ciekawych rzeczy związanych z wartością odżywczą podstawowych składników „siennickich augustynek”: płatków owsianych, czekolady oraz orzechów włoskich. Uczestnicy warsztatów, korzystając z pomocy starszych kolegów z klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej obliczali również wartość energetyczną sporządzanych przez siebie wypieków. Upieczone ciasteczka za każdym razem okazywały się tak pyszne, że tylko nieliczni decydowali się na ich eleganckie zapakowanie i zabranie ze sobą do domu, większość sporządzone przez siebie wypieki konsumowała na miejscu. Warsztaty były bardzo intensywne ale również pouczające oraz zabawne, wszystkim uczestnikom dopisywał dobry humor, choć nie obyło się bez drobnych „kucharskich potyczek”. Mamy nadzieję, że czas spędzony w murach naszej szkoły pozostanę na długo w Waszej pamięci, a być może z niektórymi spotkamy się we wrześniu już w roli uczniów naszej szkoły.

 

Fotografie: Monika Wrona

Tekst: Justyna Klejna