Dnia 11 stycznia 2017 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się kolejny szkolny konkurs dla uczniów klas gastronomicznych z cyklu „Zdrowie na talerzu”. Hasło przewodnie konkursu brzmiało tym razem „Chemia w kuchni i żywności”. Uczniowie musieli wykazać się wiedzą w zakresie stosowanych dodatków do żywności, bioaktywnych składników żywności oraz chemicznych składników żywności.

Konkurs miał na celu popularyzację zdrowego odżywiania a także podniesienie świadomości w zakresie stosowania syntetycznych dodatków do żywności. Uczniowie przystąpili z zapałem do rywalizacji oraz wykazali się dużą wiedzą. Laureatami zostali:  I miejsce - Paulina Repeć z klasy II BTP, II miejsce – Agata Jagniątkowska z klasy I BTP, III miejsce – Weronika Zakrzewska z klasy I BTP. Wierzę, że zdobyte wiadomości zostaną wykorzystane w praktyce dnia codziennego. Warto czytać etykiety produktów spożywczych oraz umieć je odpowiednio interpretować. Producenci żywności wykorzystując niewiedzę konsumentów manipulują składem a także nazewnictwem artykułów spożywczych – o czym z pewnością przekonali się uczniowie biorący udział w konkursie.

Marion Nestle w książce „Polityka napojowa” twierdzi, że żyjemy w czasach kryminalnej manipulacji nie tylko naszymi gustami ale także zdrowiem. Wiedza kluczem do zdrowia – takim hasłem można więc podsumować przeprowadzony konkurs. Zwycięzcy otrzymali upominki a także dyplomy z rąk dyrektora Pana Jacka Jagiełło. Gratuluję wszystkim uczestnikom, a w szczególności laureatom. Zapraszam do udziału w kolejnych konkursach. Konkurs zorganizowała oraz przeprowadziła Justyna Klejna.

 

Tekst: Justyna Klejna