Uczennice klasy III Technikum im. Augusta Cieszkowskiego w Siennicy Różanej - Nika Wójtowicz i Dominika Zaj - kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięły udział w konkursie „Polskie danie eksportowe” zorganizowanym  przez Agencję Rynku Rolnego. Zadanie konkursowe polegało na zaprezentowaniu potrawy tradycyjnej lub regionalnej, która może stać się polskim daniem eksportowym (prezentacja w dowolnej formie elektronicznej).

Uczennice wybrały potrawy regionalne z Lubelszczyzny - piróg biłgorajski i flaki zamojskie. W nagrodę otrzymały zaproszenie na Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food 2016. Wzięły również udział w warsztatach inspiracyjnych prowadzonych przez jednego ze znanych kucharzy i właściciela Akademii Kulinarnej - Marcina Budynka. Warsztaty odbyły się 29 września 2016 roku pod hasłem „Droga sukcesu w gastronomii”. Po ich zakończeniu Dyrektor Biura Agencji Rynku Rolnego Pawel Kocon wręczył uczennicom upominki za udział w konkursie. Pobyt na Targach był okazją do zapoznania się z nowymi produktami i z kompleksową ofertą branży spożywczej.

Tekst: Anna Rybak