12 grudnia 2019 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się konkurs z okazji świąt Bożego Narodzenia pod nazwą „Tradycyjna potrawa wigilijna”. W konkursie wzięli udział następujący uczniowie z klas I: Kornelia Chwała i Agnieszka Sidor (makówki), Kinga Kalisiewicz i Anna Lipiec (pierogi z kapustą i grzybami), Aleksandra Run i Olga Dudzińska (świąteczne pierniczki z herbatą), Agnieszka Charmas i Joanna Żdżyłowska (pierogi z kapustą i grzybami, czerwony barszcz z uszkami). Z klasy II i III do konkursu przystąpiły: Dominika Zabłocka i Monika Wrona (barszcz czerwony z uszkami, makowiec), Marta Szadura i Weronika Kowalska (orzechowiec, tatar śledziowy), Julia Chodor i Klaudia Golec (pierogi smażone z kapustą, grzybami i zimową herbatą). Natomiast klasę IV reprezentowały: Ewelina Sitarz i Małgorzata Żyłowska (grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem, pierogi z suszonymi śliwkami).

Potrawy wigilijne przygotowane przez uczniów i dekoracja stołów były oceniane przez komisję: dyrektora Stanisława Buka, wicedyrektor Ewę Dobrzańską-Mochniej, kierownika internatu Elżbietę Krochmalską oraz przedstawicieli Rady Rodziców: Ewę Miszczak i Ewę Kniażuk. Komisja po degustacji potraw ogłosiła wyniki konkursu:
      I miejsce – Dominika Zabłocka i Monika Wrona (barszcz czerwony z uszkami, makowiec);
      II miejsce – Ewelina Sitarz i Małgorzata Żyłowska (grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem, pierogi z suszonymi śliwkami);
      III miejsce – Julia Chodor i Klaudia Golec (pierogi smażone z kapustą i grzybami).
      
      Głównym celem konkursu  było  propagowanie i kultywowanie tradycji bożonarodzeniowych oraz prezentacja potraw wigilijnych, a także: podniesienie wrażliwości estetycznej, zachęcenie do poszukiwania inspiracji w lokalnym folklorze, wzmocnienie poczucia tożsamości i integracja młodzieży. Organizatorami konkursu byli nauczyciele przedmiotów zawodowych. Serdecznie dziękujemy Spółdzielni Mleczarskiej Bieluch w Chełmie za ufundowanie nagród oraz produktów wykorzystywanych w trakcie trwania konkursu.

Tekst: Anna Rybak