Carving to technika wykonywania dekoracji (rzeźbienia) z warzyw i owoców – efektowna umiejętność  związana z zawodem technik żywienia i usług gastronomicznych, a także bardzo pożądana na rynku pracy. W dniach 6-10 lipca 2020 r. 10 uczniów technikum miała możliwość udziału w tej formie wsparcia. Warsztaty prowadziła Pani Justyna Klejna. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy szkoleniowe. Każda grupa zrealizowała 24 godzinny program warsztatów. Uczniowie w trakcie zajęć doskonalili technikę wykonywania zdobień na surowcach roślinnych wykorzystując profesjonalny sprzęt, a więc noże tajskie, różnego rodzaju dłuta, foremki i akcesoria do drążenia. Uczestnicy warsztatów wykonywali różnego rodzaju zdobienia i dekoracje z wykorzystaniem jabłek, ananasów, melonów, papryczek chilli, fenkułu, porów, cukinii, papryki, rzodkiewek  i wielu innych surowców.

Zajęcia odbywały się w miłej i przyjaznej atmosferze, przy wyraźnym zaangażowaniu uczniów, którzy oprócz umiejętności typowo manualnych doskonalili swoją cierpliwość w dążeniu do celu, jakim było wykonanie precyzyjnych i estetycznych ornamentów na surowcach.  W trakcie kursu u wszystkich osób zaobserwowano wzrost wiedzy i umiejętności z zakresu technik carvingowych. Na zakończenie warsztatów uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w zajęciach i zdobyte umiejętności.