Dnia 27 marca 2019 r. odbyły się ostatnie zajęcia specjalistyczne z zakresu „Carvingu” realizowane w bieżącym roku szkolnym w ramach projektu „Kwalifikacje Zawodowe Drogą Do Kariery”.   W warsztatach uczestniczyło łącznie 25 uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Podczas pierwszych zajęć uczestnicy poznali historię sztuki carvingu, zasady przechowywania wykonanych ozdób, zapoznali się ze specjalistycznym sprzętem używanym do wykonywania ozdób a także z możliwościami wykorzystania sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.

W trakcie kolejnych zajęć uczniowie doskonalili technikę wykonywania zdobień na surowcach roślinnych wykorzystując profesjonalny sprzęt, a więc noże tajskie, różnego rodzaju dłuta, foremki i akcesoria do drążenia. Uczestnicy warsztatów wykonywali różnego rodzaju zdobienia i dekoracje z wykorzystaniem jabłek, ananasów, melonów, papryczek chilli, fenkułu, porów, cukinii i wielu innych surowców. Zajęcia cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród uczniów, którzy oprócz umiejętności typowo manualnych doskonalili swoją precyzję i cierpliwość w dążeniu do celu. Zwieńczeniem zdobytych umiejętności był egzamin praktyczny, który wszyscy uczestnicy ukończyli z pozytywnym wynikiem.  Zajęcia prowadziły Justyna Klejna i Anna Watras-Lekan.

 

Tekst i zdjęcia: Justyna Klejna