W dniu 7 marca 2024 r. młodzież z ZSCKR w Siennicy Różanej wzięła udział w warsztatach zorganizowanych na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Uczniowie zwiedzili hale półtechniki Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż, pracownię analizy sensorycznej oraz pracownię gastronomiczną. Uczestnicy wyjazdu zdobyli wiedzę w zakresie prowadzenia procesów fermentacyjnych oraz ich wszechstronnego zastosowania w technologii żywności, mieli okazję spróbować również swoich zdolności sensorycznych wykorzystujących zmysł powonienia. Miłym akcentem pobytu na Wydziale był poczęstunek przygotowany przez studentów podczas zajęć laboratoryjnych z zakresu technologii zbóż oraz technologii mięs. Mieliśmy okazję spróbować wyrobów wędliniarskich oraz różnego rodzaju wypieków drożdżowych. Dziękujemy Pani prof. dr hab. Urszuli Pankiewicz - Kierownikowi Katedry Analizy i Oceny Jakości Żywności za miłe przyjęcie oraz ciekawy wykład na temat analizy sensorycznej.

Tekst i fotografie: Justyna Klejna