Lekcje otwarte to jeden z istotnych elementów realizacji projektu „Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej”. Tym razem ów lekcja skierowana była do uczniów kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Dnia 19 marca 2015 roku mieliśmy przyjemność gościć Panią Joannę Stadnik z Katedry Technologii Mięsa i Zarzadzania Jakością z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Pani doktor wygłosiła dla uczestników projektu prelekcję zatytułowaną: „Analiza sensoryczna żywności. Daltonizm smakowy”. Wykład niezwykle interesujący i wiele wnoszący w sferze nabywania nowych wiadomości i umiejętności przez naszych uczniów. Uczestnicy projektu dowiedzieli się m.in. czym jest analiza sensoryczna, jakie są jej metody oraz techniki. Ciekawe okazało się przeprowadzenie próby na daltonizm smakowy wśród uczniów. Bardzo dziękujemy pani doktor za wykład. Połączenie teorii z praktyczną umiejętnością przekazywania wiedzy jest dla uczniów niebywale cenną forma przyswajania wiedzy. Liczymy na kolejne spotkania.


Tekst: Katarzyna Czajka

Targi Expo Sweet to największe targi branży lodziarskiej i cukierniczej. Odbyły się one w Warszawie w hali targowej MTPolska. 25 lutego 2015 roku uczniowie naszej szkoły biorący udział w projekcie „Lepszy Start” – program rozwojowy technikum w Siennicy Różanej mieli przyjemność wziąć udział w czwartym dniu targów. Program przewidziany na ów dzień był niezwykle imponujący. Obejmował m.in. Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, pokazy sushi lodowego z wykorzystaniem lodów wytrawnych /gastronomicznych (pokazy poprowadził włoski mistrz Filippo Novelli). Ponadto obejrzeć można było sztukę tworzenia kwiatów w stylu angielskim z Kingą Jakimowicz. Wziąć udział w warsztatach z Mistrzem -„Urok Czekolady i Bajkowy Świat Karmelu”. Ciekawe okazało się dekorowanie mini babeczek w stylu angielskim, oraz ciast i ciasteczek z użyciem mas cukrowych, a także technika produkcji cukrowych koronek i kwiatków z czekolady plastycznej, oraz pokazy przygotowania deserów lodowych. Dodatkowo czescy mistrzowie słodkiej dekoracji zaprezentowali dekorowanie tortów przy pomocy aerografu, a Pani Małgorzata Weber dokonała ciekawej prezentacji cukierniczej: „Wybrane techniki zdobnicze zaprezentowane w książce SŁODKO-SŁODKIE”. Fachowców i specjalistów ze słodkiej branży było bez liku. Odwiedzić można było każde stoisko, zobaczyć, a także degustować proponowane produkty. Ta część eventu wyjątkowo przypadła do gustu naszym uczniom,. Doświadczyli wieku ciekawych smaków, a tym samym wzbogacili swoje doznania kulinarne. Było słodko.

Tekst: Katarzyna Czajka

W ubiegłym tygodniu, dla uczestników projektu „Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej”, zorganizowane zostały dwie lekcje otwarte. Dnia 17 listopada dla uczniów kształcących się w kierunku mechanizacyjnym, zaś 21 listopada dla uczniów zdobywających wiedzę z gastronomii. Naszą szkołę odwiedzili znamienici goście. Mieliśmy przyjemność wysłuchać prelekcji wygłoszonych przez pracowników naukowych, a także osoby reprezentujące podmioty gospodarcze. Dla klas mechanizacyjnych wykład pt. „Techniki aplikacji agrochemikaliów”, wygłosił dr Sławomir Kocira, pracownik Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie oraz pan Grzegorz Trochimiuk reprezentujący Przedsiębiorstwo Techniczno – Usługowe Roltex Krasnystaw z wykładem pt „Nowoczesne technologie stosowane w maszynach rolniczych”. Dla klas gastronomicznych wykład pt. „Znaczenie warzyw w wybranych schorzeniach”, przedstawiła dr Małgorzata Stryjecka z PWSZ Chełm oraz pan Piotr Hendigery, restaurator, właściciel restauracji Staromiejska Krasnystaw, który mówił o funkcjonowaniu zakładu gastronomicznego. Dziękujemy bardzo, że poświęcili Państwo swój cenny czas i odwiedzili naszą szkołę. Cenne wiadomości, uwagi i spostrzeżenia wyniesione z tych spotkań z pewnością będą pomocne dla naszych uczniów w dogłębniejszym przyswajaniu wiedzy z interesujących ich dziedzin.

Opracowała: Katarzyna Czajka

To już druga edycja staży zawodowych realizowanych w ramach projektu „Lepszy Start – program rozwojowy technikum w Siennicy Różanej”. Uczniowie naszej szkoły uczestniczący w projekcie w okresie wakacyjnym odbyli staże zawodowe kompatybilne z kierunkami kształcenia jakie oferuje nasza szkoła. Ponad 20 osób skorzystało z oferty płatnych staży. Uczniowie kształcący się w kierunku technik mechanizacji rolnictwa, dodatkową wiedzę i umiejętności zdobywali w Przedsiębiorstwie Techniczno - Usługowym - Roltex w Krasnymstawie, zaś z kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych udali się do lubelskich hoteli takich jak Mercury czy Campanille. Kto wolał zostać bliżej odbywał staż w Hotelu Rapa w Krasnymstawie i tutejszej Restauracji Staromiejskiej. Uczniowie wrócili pełni wrażeń i dobrej energii. Bowiem nauka przez doświadczenie to z pewnością ta forma kształcenia, która warunkuje szybki rozwój i nabycie nowych praktycznych umiejętności. Nasi uczniowie zrobili kolejny i jak ważny krok w stronę rozwoju zawodowego. Dzięki stażom mają na swoim koncie empiryczne zawodowe doznania, i fachową wiedzę przy okazji okraszoną odpowiednim wynagrodzeniem. Życzymy naszym stażystom by każda praca jakiej się podejmą w życiu gwarantowała im spełnienie i satysfakcję.

Opracowała: Katarzyna Czajka

 W dniach 29-30 września 2014 r. w ramach projektu „ Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej” odbyła się wycieczka zawodoznawcza młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne POLAGRA Gastro 2014. Wyjazd był wspaniałą okazją do zapoznania się z najnowszymi trendami w dziedzinie gastronomii. Na targach swoją ofertę zaprezentowali producenci maszyn i urządzeń z całego świata. Zapoznaliśmy się również z bogatą ofertą akcesoriów gastronomicznych oraz innowacyjnymi produktami spożywczymi. Targi POLAGRA GASTRO to także ciekawe wydarzenia branżowe, spośród których najbardziej znaczący jest Kulinarny Puchar Polski. Jest to prestiżowy konkurs kulinarny w kraju, któremu patronują najważniejsze ogólnopolskie stowarzyszenia kulinarne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Wydarzenie to stanowi doskonałą okazję by poznać mistrzów smaku, przyjrzeć się ich pracy i podziwiać jej efekty – przygotowane z pasją przystawki, dania główne. Tłumy zwiedzających, pokazy, degustacje… tak można podsumować nasz pobyt na targach POLAGRY. Uczniowie zapewne poszerzyli swoje kulinarne horyzonty i rozbudzili ciekawość tematyką gastronomiczną. W jednym z pawilonów wystawcy uruchomili strefy gastronomiczne, na których można było spróbować potraw przygotowanych z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu. Zmęczeni mogliśmy się udać na kawę do strefy gastronomicznej, a spragnieni kulinarnych wrażeń mogli obserwować zmagania finalistów Kulinarnego Pucharu Polski. Pobyt w Poznaniu umiliły nam spacery po malowniczej starówce. Opiekę nad uczniami w czasie wycieczki sprawowały: Anna Rybak i Justyna Klejna.

Opracowała: Justyna Klejna