Dnia 22 maja 2015 roku miała miejsce kolejna lekcja otwarta realizowana w ramach projektu „Lepszy Start – program rozwojowy technikum w Siennicy Różanej”. Tym razem skierowana była do uczniów kształcących się w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa. Naszą szkołę odwiedzili przedstawiciele jednostek naukowych oraz podmiotów gospodarczych. Gościliśmy prof. dr hab. Edmunda Lorencowicza z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz p. Krzysztofa Gnypa z firmy Roltex Krasnystaw. Dzięki uprzejmości naszych gości mieliśmy możliwość wysłuchania dwóch interesujących wykładów. Prof. Lorencowicz mówił o wyzwaniach współczesnej techniki rolniczej zaś p. Krzysztof Gnyp przedstawił ciekawą prezentację na temat nowoczesnych rozwiązań w technice rolniczej na przykładzie marek CLAAS, HORSCH, LEMKEN, BEDNAR. Uczniowie wykazali duże zainteresowanie poruszanymi tematami czego wyrazem była merytoryczna dyskusja z prowadzącymi lekcję otwartą oraz bardzo duża ilość pytań kierowanych przez uczniów wobec naszych gości. Dziękujemy bardzo za wizytę i poszerzenie naszych horyzontów myślowych.


Katarzyna Czajka

Dnia 27 marca 2015 r. w ramach projektu ,,Lepszy Start” odbył się wyjazd zawodoznawczy na Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH do Kielc, w których uczestniczyli nasi uczniowie wraz z opiekunami. Na targach, jak co roku, można było obejrzeć nowoczesny sprzęt i wyposażenie dla rolnictwa oraz gospodarki leśnej, m.in. wszystkie marki ciągników rolniczych dostępne na polskim rynku, nowoczesne maszyny rolnicze, kombajny zbożowe, prasy, maszyny do zbioru zielonek, wózki widłowe, sadzonki drzew i kwiatów, a także maszyny do zrywki drewna. Organizator targów zadbał również o liczne punkty konsultacyjne dla rolników, konkursy dla młodzieży szkolnej oraz szeroką gamę sprzętu rolniczego, prezentowanego przez polskich producentów i dealerów zagranicznych koncernów. Zainteresowanie naszych uczniów było ogromne. Podczas wielogodzinnego zwiedzania targów nasi uczniowie z wielkim entuzjazmem i zapałem przemierzali rozległe hale wystawowe. Wrażenia były bardzo pozytywne. W czasie zwiedzania i podziwiania eksponatów bardzo często zasiadali w kabinach największych ciągników rolniczych. Zadawali wiele pytań prezenterom maszyn i urządzeń. Ów targi, to nie tylko pokaz, ale również forma edukacji dla rolników i uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Zmęczeni, ale pełni wrażeń wróciliśmy wieczorem do szkoły. Wyjazd ten z pewnością wzbogacił wiedzę i doświadczenie uczniów na temat nowoczesnych maszyn rolniczych.

Opiekę nad młodzieżą sprawowali: Dawid Jaruga, Justyna Stręfner oraz Magdalena Nowacka.
Tekst: Justyna Stręfner


Lekcje otwarte to jeden z istotnych elementów realizacji projektu „Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej”. Tym razem ów lekcja skierowana była do uczniów kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Dnia 19 marca 2015 roku mieliśmy przyjemność gościć Panią Joannę Stadnik z Katedry Technologii Mięsa i Zarzadzania Jakością z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Pani doktor wygłosiła dla uczestników projektu prelekcję zatytułowaną: „Analiza sensoryczna żywności. Daltonizm smakowy”. Wykład niezwykle interesujący i wiele wnoszący w sferze nabywania nowych wiadomości i umiejętności przez naszych uczniów. Uczestnicy projektu dowiedzieli się m.in. czym jest analiza sensoryczna, jakie są jej metody oraz techniki. Ciekawe okazało się przeprowadzenie próby na daltonizm smakowy wśród uczniów. Bardzo dziękujemy pani doktor za wykład. Połączenie teorii z praktyczną umiejętnością przekazywania wiedzy jest dla uczniów niebywale cenną forma przyswajania wiedzy. Liczymy na kolejne spotkania.


Tekst: Katarzyna Czajka

Targi Expo Sweet to największe targi branży lodziarskiej i cukierniczej. Odbyły się one w Warszawie w hali targowej MTPolska. 25 lutego 2015 roku uczniowie naszej szkoły biorący udział w projekcie „Lepszy Start” – program rozwojowy technikum w Siennicy Różanej mieli przyjemność wziąć udział w czwartym dniu targów. Program przewidziany na ów dzień był niezwykle imponujący. Obejmował m.in. Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, pokazy sushi lodowego z wykorzystaniem lodów wytrawnych /gastronomicznych (pokazy poprowadził włoski mistrz Filippo Novelli). Ponadto obejrzeć można było sztukę tworzenia kwiatów w stylu angielskim z Kingą Jakimowicz. Wziąć udział w warsztatach z Mistrzem -„Urok Czekolady i Bajkowy Świat Karmelu”. Ciekawe okazało się dekorowanie mini babeczek w stylu angielskim, oraz ciast i ciasteczek z użyciem mas cukrowych, a także technika produkcji cukrowych koronek i kwiatków z czekolady plastycznej, oraz pokazy przygotowania deserów lodowych. Dodatkowo czescy mistrzowie słodkiej dekoracji zaprezentowali dekorowanie tortów przy pomocy aerografu, a Pani Małgorzata Weber dokonała ciekawej prezentacji cukierniczej: „Wybrane techniki zdobnicze zaprezentowane w książce SŁODKO-SŁODKIE”. Fachowców i specjalistów ze słodkiej branży było bez liku. Odwiedzić można było każde stoisko, zobaczyć, a także degustować proponowane produkty. Ta część eventu wyjątkowo przypadła do gustu naszym uczniom,. Doświadczyli wieku ciekawych smaków, a tym samym wzbogacili swoje doznania kulinarne. Było słodko.

Tekst: Katarzyna Czajka

W ubiegłym tygodniu, dla uczestników projektu „Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej”, zorganizowane zostały dwie lekcje otwarte. Dnia 17 listopada dla uczniów kształcących się w kierunku mechanizacyjnym, zaś 21 listopada dla uczniów zdobywających wiedzę z gastronomii. Naszą szkołę odwiedzili znamienici goście. Mieliśmy przyjemność wysłuchać prelekcji wygłoszonych przez pracowników naukowych, a także osoby reprezentujące podmioty gospodarcze. Dla klas mechanizacyjnych wykład pt. „Techniki aplikacji agrochemikaliów”, wygłosił dr Sławomir Kocira, pracownik Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie oraz pan Grzegorz Trochimiuk reprezentujący Przedsiębiorstwo Techniczno – Usługowe Roltex Krasnystaw z wykładem pt „Nowoczesne technologie stosowane w maszynach rolniczych”. Dla klas gastronomicznych wykład pt. „Znaczenie warzyw w wybranych schorzeniach”, przedstawiła dr Małgorzata Stryjecka z PWSZ Chełm oraz pan Piotr Hendigery, restaurator, właściciel restauracji Staromiejska Krasnystaw, który mówił o funkcjonowaniu zakładu gastronomicznego. Dziękujemy bardzo, że poświęcili Państwo swój cenny czas i odwiedzili naszą szkołę. Cenne wiadomości, uwagi i spostrzeżenia wyniesione z tych spotkań z pewnością będą pomocne dla naszych uczniów w dogłębniejszym przyswajaniu wiedzy z interesujących ich dziedzin.

Opracowała: Katarzyna Czajka