W ubiegłym tygodniu, dla uczestników projektu „Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej”, zorganizowane zostały dwie lekcje otwarte. Dnia 17 listopada dla uczniów kształcących się w kierunku mechanizacyjnym, zaś 21 listopada dla uczniów zdobywających wiedzę z gastronomii. Naszą szkołę odwiedzili znamienici goście. Mieliśmy przyjemność wysłuchać prelekcji wygłoszonych przez pracowników naukowych, a także osoby reprezentujące podmioty gospodarcze. Dla klas mechanizacyjnych wykład pt. „Techniki aplikacji agrochemikaliów”, wygłosił dr Sławomir Kocira, pracownik Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie oraz pan Grzegorz Trochimiuk reprezentujący Przedsiębiorstwo Techniczno – Usługowe Roltex Krasnystaw z wykładem pt „Nowoczesne technologie stosowane w maszynach rolniczych”. Dla klas gastronomicznych wykład pt. „Znaczenie warzyw w wybranych schorzeniach”, przedstawiła dr Małgorzata Stryjecka z PWSZ Chełm oraz pan Piotr Hendigery, restaurator, właściciel restauracji Staromiejska Krasnystaw, który mówił o funkcjonowaniu zakładu gastronomicznego. Dziękujemy bardzo, że poświęcili Państwo swój cenny czas i odwiedzili naszą szkołę. Cenne wiadomości, uwagi i spostrzeżenia wyniesione z tych spotkań z pewnością będą pomocne dla naszych uczniów w dogłębniejszym przyswajaniu wiedzy z interesujących ich dziedzin.

Opracowała: Katarzyna Czajka

To już druga edycja staży zawodowych realizowanych w ramach projektu „Lepszy Start – program rozwojowy technikum w Siennicy Różanej”. Uczniowie naszej szkoły uczestniczący w projekcie w okresie wakacyjnym odbyli staże zawodowe kompatybilne z kierunkami kształcenia jakie oferuje nasza szkoła. Ponad 20 osób skorzystało z oferty płatnych staży. Uczniowie kształcący się w kierunku technik mechanizacji rolnictwa, dodatkową wiedzę i umiejętności zdobywali w Przedsiębiorstwie Techniczno - Usługowym - Roltex w Krasnymstawie, zaś z kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych udali się do lubelskich hoteli takich jak Mercury czy Campanille. Kto wolał zostać bliżej odbywał staż w Hotelu Rapa w Krasnymstawie i tutejszej Restauracji Staromiejskiej. Uczniowie wrócili pełni wrażeń i dobrej energii. Bowiem nauka przez doświadczenie to z pewnością ta forma kształcenia, która warunkuje szybki rozwój i nabycie nowych praktycznych umiejętności. Nasi uczniowie zrobili kolejny i jak ważny krok w stronę rozwoju zawodowego. Dzięki stażom mają na swoim koncie empiryczne zawodowe doznania, i fachową wiedzę przy okazji okraszoną odpowiednim wynagrodzeniem. Życzymy naszym stażystom by każda praca jakiej się podejmą w życiu gwarantowała im spełnienie i satysfakcję.

Opracowała: Katarzyna Czajka

 W dniach 29-30 września 2014 r. w ramach projektu „ Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej” odbyła się wycieczka zawodoznawcza młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne POLAGRA Gastro 2014. Wyjazd był wspaniałą okazją do zapoznania się z najnowszymi trendami w dziedzinie gastronomii. Na targach swoją ofertę zaprezentowali producenci maszyn i urządzeń z całego świata. Zapoznaliśmy się również z bogatą ofertą akcesoriów gastronomicznych oraz innowacyjnymi produktami spożywczymi. Targi POLAGRA GASTRO to także ciekawe wydarzenia branżowe, spośród których najbardziej znaczący jest Kulinarny Puchar Polski. Jest to prestiżowy konkurs kulinarny w kraju, któremu patronują najważniejsze ogólnopolskie stowarzyszenia kulinarne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Wydarzenie to stanowi doskonałą okazję by poznać mistrzów smaku, przyjrzeć się ich pracy i podziwiać jej efekty – przygotowane z pasją przystawki, dania główne. Tłumy zwiedzających, pokazy, degustacje… tak można podsumować nasz pobyt na targach POLAGRY. Uczniowie zapewne poszerzyli swoje kulinarne horyzonty i rozbudzili ciekawość tematyką gastronomiczną. W jednym z pawilonów wystawcy uruchomili strefy gastronomiczne, na których można było spróbować potraw przygotowanych z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu. Zmęczeni mogliśmy się udać na kawę do strefy gastronomicznej, a spragnieni kulinarnych wrażeń mogli obserwować zmagania finalistów Kulinarnego Pucharu Polski. Pobyt w Poznaniu umiliły nam spacery po malowniczej starówce. Opiekę nad uczniami w czasie wycieczki sprawowały: Anna Rybak i Justyna Klejna.

Opracowała: Justyna Klejna