Uczennice Technikum im. Augusta Cieszkowskiego w Siennicy Różanej wzięły udział w Ogólnopolskim Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym "Smaki Wsi" zorganizowanym przez Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie k/Kętrzyna. Szkołę dzielnie reprezentowały: Julia Chwaszcz oraz Julia Chruściel - uczennice kl. IV kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Konkurs odbył się w dniu 24 maja, tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem "Potrawy zapiekane na polskim stole". Daniem przygotowanym i zaprezentowanym przez uczennice z Siennicy Różanej były „ Gołąbki zawijane w cukinii z sosem pomidorowym”. Uczennice za swoje kuchenne starania zostały odznaczone wyróżnieniem. Konkurencja była bardzo duża, w zmaganiach kulinarnych wzięło udział 15 zespołów ze szkół ponadpodstawowych z całej Polski. Był to wspaniały czas konfrontacji możliwości i umiejętności uczniów oraz poznawania różnic kulturowych między regionami Polski. Uczniowie chętnie dzielili się kulinarnym doświadczeniem, zdradzali tajniki swoich popisowych dań oraz wspierali się w czasie kulinarnych zmagań konkursowych.

Konkurs w Karolewie to nie tylko rywalizacja, organizatorzy zapewnili uczestnikom i ich opiekunom wycieczkę do miejscowości Gierłoż, gdzie znajduję się miasteczko bunkrów otoczone lasem, jeziorami, kiedyś była tam kwatera Hitlera Wilczy Szaniec. Dla nas okazało się wspaniałą lekcją historii.

Tekst i zdjęcia: Anna Rybak