Kucharz to zawód, który zdobywają uczniowie po trzech latach nauki w Zasadniczej Szkole Zawodowej. Głównym atutem tego kierunku jest możliwość łatwego zdobycia pracy zarówno na rynku krajowym jak i zagranicznym. Kucharz jest przygotowany do wykonania następujących zadań zawodowych: przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Dużą zaletą nauki w tym zawodzie są zajęcia praktyczne, prowadzone przez 2 dni w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym , dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w dobrze znanych sobie warunkach.
Uczeń zdobywa kwalifikacje:
T.6 Sporządzanie potraw i napojów
Kucharz może pracować w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. Może być właścicielem prywatnego zakładu.