W dniach 29-30 września 2014 r. w ramach projektu „ Lepszy Start – program rozwojowy Technikum w Siennicy Różanej” odbyła się wycieczka zawodoznawcza młodzieży z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne POLAGRA Gastro 2014. Wyjazd był wspaniałą okazją do zapoznania się z najnowszymi trendami w dziedzinie gastronomii. Na targach swoją ofertę zaprezentowali producenci maszyn i urządzeń z całego świata. Zapoznaliśmy się również z bogatą ofertą akcesoriów gastronomicznych oraz innowacyjnymi produktami spożywczymi. Targi POLAGRA GASTRO to także ciekawe wydarzenia branżowe, spośród których najbardziej znaczący jest Kulinarny Puchar Polski. Jest to prestiżowy konkurs kulinarny w kraju, któremu patronują najważniejsze ogólnopolskie stowarzyszenia kulinarne: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Wydarzenie to stanowi doskonałą okazję by poznać mistrzów smaku, przyjrzeć się ich pracy i podziwiać jej efekty – przygotowane z pasją przystawki, dania główne. Tłumy zwiedzających, pokazy, degustacje… tak można podsumować nasz pobyt na targach POLAGRY. Uczniowie zapewne poszerzyli swoje kulinarne horyzonty i rozbudzili ciekawość tematyką gastronomiczną. W jednym z pawilonów wystawcy uruchomili strefy gastronomiczne, na których można było spróbować potraw przygotowanych z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu. Zmęczeni mogliśmy się udać na kawę do strefy gastronomicznej, a spragnieni kulinarnych wrażeń mogli obserwować zmagania finalistów Kulinarnego Pucharu Polski. Pobyt w Poznaniu umiliły nam spacery po malowniczej starówce. Opiekę nad uczniami w czasie wycieczki sprawowały: Anna Rybak i Justyna Klejna.

Opracowała: Justyna Klejna