Rekrutacja 2019 – kierunki kształcenia: Technikum im. Augusta Cieszkowskiego - technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, technik hodowca koni, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej; Szkoła Branżowa I Stopnia im. A. Cieszkowskiego - mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych, mechanik operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, kucharz; Szkoła Policealna – technik agrobiznesu, technik turystyki wiejskiej, KKZ - rolnik * Konferencja szkoleniowa: Nauczyciel jako mentor ucznia w cyfrowym świecie - Siennica Różana, 16 maja 2019 roku

Targi Expo Sweet to największe targi branży lodziarskiej i cukierniczej. Odbyły się one w Warszawie w hali targowej MTPolska. 25 lutego 2015 roku uczniowie naszej szkoły biorący udział w projekcie „Lepszy Start” – program rozwojowy technikum w Siennicy Różanej mieli przyjemność wziąć udział w czwartym dniu targów. Program przewidziany na ów dzień był niezwykle imponujący. Obejmował m.in. Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, pokazy sushi lodowego z wykorzystaniem lodów wytrawnych /gastronomicznych (pokazy poprowadził włoski mistrz Filippo Novelli). Ponadto obejrzeć można było sztukę tworzenia kwiatów w stylu angielskim z Kingą Jakimowicz. Wziąć udział w warsztatach z Mistrzem -„Urok Czekolady i Bajkowy Świat Karmelu”. Ciekawe okazało się dekorowanie mini babeczek w stylu angielskim, oraz ciast i ciasteczek z użyciem mas cukrowych, a także technika produkcji cukrowych koronek i kwiatków z czekolady plastycznej, oraz pokazy przygotowania deserów lodowych. Dodatkowo czescy mistrzowie słodkiej dekoracji zaprezentowali dekorowanie tortów przy pomocy aerografu, a Pani Małgorzata Weber dokonała ciekawej prezentacji cukierniczej: „Wybrane techniki zdobnicze zaprezentowane w książce SŁODKO-SŁODKIE”. Fachowców i specjalistów ze słodkiej branży było bez liku. Odwiedzić można było każde stoisko, zobaczyć, a także degustować proponowane produkty. Ta część eventu wyjątkowo przypadła do gustu naszym uczniom,. Doświadczyli wieku ciekawych smaków, a tym samym wzbogacili swoje doznania kulinarne. Było słodko.

Tekst: Katarzyna Czajka