W dniu 25 marca 2021 r. rozstrzygnięto Międzyszkolny Konkurs „Zdrowie na talerzu” adresowany do uczniów klas VII i VIII szkół podstawowych z województwa lubelskiego. Coroczną tradycją było organizowanie konkursu w szkolnych murach, gdzie uczniowie stawali w szranki rozwiązując test wiedzy z zakresu nauk o żywności i żywieniu oraz przygotowując potrawy w pracowniach gastronomicznych. W tym roku z wiadomych względów konkurs odbył się w formie zdalnej. Uczniowie wykonywali prace plastyczno-techniczne obrazujące nową piramidę żywienia zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Przez ostatni miesiąc na adres konkursowej skrzynki mailowej oraz do siedziby szkoły wpłynęło wiele prac będących przedmiotem konkursu. W zmaganiach wzięło udział 16 uczniów ze szkół podstawowych z: Krasnegostawu (szkoła podstawowa nr 1), Łopiennika Nadolnego, Siennicy Różanej, Siennicy Nadolnej, Sielca, Wirkowic, Kraśniczyna oraz Uchań. Uczniowie wykazali się kreatywnością i pomysłowością, niektóre „piramidy żywienia” przybrały nieco inną formę, jednak prawie wszystkie prace były poprawne merytorycznie. Uczniowie odpowiednio przedstawili zalecaną częstotliwość spożywania pokarmów z poszczególnych grup surowcowych. Komisja konkursowa wnikliwie przeanalizowała zgłoszone prace i wyłoniła zwycięzców:

I miejsce - Alicja Mielnicka i Julia Lewczuk ze szkoły podstawowej w Siennicy Nadolnej.

II miejsce – Natalia Radomska ze szkoły podstawowej w Siennicy Różanej.

III miejsce – Anna Janeczek i Martyna Żuk ze szkoły podstawowej nr 1 w Krasnymstawie.

Przyznano również dwa wyróżnienia, które otrzymali: Hubert Roman ze szkoły podstawowej w Sielcu oraz Milena Nizioł ze szkoły podstawowej w Wirkowicach.

Ze względu na sytuację epidemiologiczną w kraju, puchary dla zwycięskich szkół, nagrody oraz dyplomy dla autorów najlepszych prac oraz dyplomy i nagrody pocieszenia dla pozostałych uczniów za udział w konkursie zostaną dostarczone do sekretariatów szkolnych w okresie poświątecznym. Wszystkim uczniom gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Pani Ewy Miszczak - Przewodniczącej Rady Rodziców Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej za przekazanie funduszy przeznaczonych na zakup pucharów oraz nagród.

Tekst – Justyna Klejna

W dniu 16.03.2021 r. kolejna grupa uczniów Technikum kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w zajęciach online w ramach projektu „Akademia Zdrowia i Urody” realizowanego przez Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Tym razem uczniowie klasy I wzięli udział w lekcji przygotowanej przez Pana Krzysztofa Pionkowskiego - Absolwenta Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyka, doktorant w Zakładzie Biologii WUM, studenta kierunku lekarskiego pt. „Diety alternatywne –skutki stosowania w okresie dojrzewania”. Podczas zajęć uczniowie mieli okazję zgłębić swoją wiedzę w zakresie popularnych diet alternatywnych, takich  jak: weganizm, dieta Dukana, dieta Atkinsa, dieta 5 smaków czy dieta związana z grupą krwi. Uczniowie zyskali rzetelną wiedzę na temat zagrożeń i konsekwencji jakie niesie za sobą dieta skomponowana w nieodpowiedni sposób oraz zostali zapoznani z wynikami badań naukowych dotyczących diet alternatywnych.

Tekst – Justyna Klejna

10 marca Samorząd Uczniowski zorganizował miłą niespodziankę dla wszystkich panów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej i obdarował  ich słodkim poczęstunkiem.

Jeszcze raz w imieniu wszystkich uczniów składamy najserdeczniejsze życzenia z okazji Dnia Mężczyzn.

8 marca Samorząd Uczniowski zorganizował miłą niespodziankę dla wszystkich pań z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej i obdarował je słodkim poczęstunkiem i tradycyjnym tulipanem.

Jeszcze raz w imieniu wszystkich uczniów składamy najserdeczniejsze życzenia z okazji Dnia Kobiet!

W dniu 4 marca 2021 r. grupa uczniów z klasy 2P4 Technikum uczestniczyła w zajęciach online zorganizowanych przez Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie w ramach projektu „Akademia Zdrowia i Urody”.  Lekcję przeprowadziła Pani Ewa Ceborska-Scheitebauer – specjalista dietetyk. Tematem zajęć były najczęstsze błędy w żywieniu nastolatka. Prowadząca wskazała na liczne błędy żywieniowe pojawiające się w diecie ludzi młodych. Dokonała analizy przykładowego jadłospisu wskazując na „dietetyczne pułapki”  oraz  dzieliła wielu porad oraz praktycznych wskazówek w kwestii zmiany nawyków żywieniowych służących zdrowiu. Ponadto podczas zajęć uczniowie ugruntowali swoją wiedzę z zakresu przedmiotu „zasady żywienia”.

Tekst - Justyna Klejna

Konkurs przeprowadzono online w dniach 25 – 29 stycznia 2021 r. we współpracy z Centrum Kształcenia Językowego THE POINT wśród uczniów klas 1 – 3 ZS CKR w Siennicy Różanej. Konkurs dotyczył zalet uczenia się języków obcych i polegał na wysłuchaniu krótkiej prezentacji dotyczącej uczenia się języków obcych, a następnie na rozwiązaniu quizu online.

Biorąc udział w konkursie uczniowie mogli korzystać z komputerów lub z telefonów komórkowych wchodząc na podany przez nauczycieli link umożliwiający organizację spotkania dla grupy klasowej.

Celem konkursu było zwiększenie świadomości o korzyściach wynikających z posiadania umiejętności językowych oraz zainteresowanie uczniów rozwojem własnych kompetencji językowych i uzyskaniem bezpłatnej informacji o kursach The Point.

Konkurs był przeprowadzany w całości w języku polskim. W celu jednoznacznej identyfikacji zwycięzcy etapu szkolnego, uczniowie chcący wziąć udział w I etapie konkursu byli zobowiązani do podania swojego imienia, klasy i numeru telefonu.

Z każdej klasy został wyłoniony jeden zwycięzca – uczeń, który najuważniej wysłuchał przedstawionej prezentacji, a następnie najszybciej i najlepiej rozwiązał quiz związany z obejrzaną prezentacją.

Zwycięzcą konkursu została uczeń klasy 2 B4 Kacper Tuzimek, który miał największą ilość poprawnych odpowiedzi i najszybciej rozwiązał quiz. Kacper otrzyma nagrodę ufundowaną przez szkołę językową The Point, która zostanie przesłana na adres szkoły.

Niezależnie od wyniku uzyskanego w I etapie konkursu (ogólnoszkolnym), wszyscy uczniowie, którzy wypełnili formularz kontaktowy, będą mieli możliwość uczestnictwa w drugim etapie konkursu (również online), który pozwoli wyłonić zwycięzców II etapu (finału).

Po zakończeniu testu w I etapie konkursu uczniowie mieli możliwość wypełnienia formularza kontaktowego. Formularz jest przeznaczony dla osób, które chcą uzyskać bezpłatną informację o kursach i uczestniczyć w II etapie konkursu.

W II etapie konkursu (finale) wyłonionych zostanie trzech laureatów konkursu. Nagrodami głównymi w drugim etapie konkursu są: I miejsce - laptop, II miejsce - tablet oraz III miejsce - telefon komórkowy. Dodatkowo na ręce Dyrektorów szkół do których uczęszczają zwycięzcy, przekazany zostanie kurs języka angielskiego dla dorosłych o wartości 1770 zł „Enter English Online", do wykorzystania przez wskazaną przez Dyrektora osobę.

Konkurs przeprowadzony został przez Renatę Olidę i Annę Karwat.

Nie ma naukowych dowodów na to, że od ilości zjedzonych pączków w dzień "Tłustego Czwartku" zależy ilość posiadanego szczęścia, jednak aby tradycji stało się zadość 11 lutego 2021 r. uczniowie klasy 2P4 Technikum kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych zajęli się produkcją tradycyjnych pączków. Wszyscy uczniowie, nauczyciele i pracownicy Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej tego dnia zostali obdarowani tym słodkim poczęstunkiem. Miejmy nadzieję, że zgodnie z tradycją zjedzenie tłustoczwartkowych smakołyków pozwoli chociaż trochę uniknąć nadmiaru utrapień, zmartwień i problemów w bieżącym roku, nie tylko szkolnym.

Fotografie i tekst - Justyna Klejna