Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny wspierający przyszłych szefów kuchni w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. W ramach programu organizowane są „Miksery Kulinarne” - cykl spotkań i warsztatów dla uczniów i młodych kucharzy z udziałem wybitnych szefów kuchni, laureatów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska. Inicjatorem programu Szef dla Młodych Talentów jest sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska. Projekt wspiera Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska oraz Rada Programowa, w skład której wchodzą mistrzowie kulinarni: Katarzyna Daniłowicz, Agata Wojda, Andrzej Polan, Paweł Oszczyk, Witold Iwański, Martin Gimenez Castro, Ernest Jagodziński, Michał Kuter oraz redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska, Justyna Adamczyk. W dniu 16 marca 2018 roku w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie odbył się „Mikser Kulinarny” na który przybyło blisko 300 uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, nie zabrakło tam również uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. W spotkaniu tym uczestniczyły uczennice I, II oraz III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Program spotkania obfitował w prelekcje oraz pokazy kulinarne wybitnych postaci świata kulinariów, nie zabrało również konkursów i quizów z nagrodami.

Uczniowie obejrzeli pokaz kulinarny poprowadzony przez Pana Pawła Serafina – Szefa Kuchni Akademii Inspiracji Makro, wysłuchali prezentacji o owocach morza Pana Piotra Zycha – starszego specjalisty ds. ryb w Makro. W programie spotkania była również prezentacja Pani Aliny Wierzbickiej oraz Pana Józefa Wojewódzkiego na temat wołowiny i systemu QMP, jak również prelekcja „Vademecum sommeliera wodnego” poprowadzona przez Pana Matiasa Glusmana – sommeliera wodnego oraz eksperta Coca-Cola.

Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy rozwiązywali test wiedzy sprawdzający stopień zapamiętania wiadomości przekazywanych podczas spotkania edukacyjnego. Setki inspiracji oraz niezliczona ilość wiedzy – tak można podsumować nasz pierwszy wyjazd na „Miksery Kulinarne”. Uczestnicy spotkania zgodnie twierdzą, że udział w nich pozwala spojrzeć na świat kuchni z innej, bardziej profesjonalnej perspektywy. W Akademii Inspiracji Makro uczniowie naszej szkoły z pewnością zawitają ponownie, być może jeszcze w tym roku szkolnym. Wyjazd zorganizowała Justyna Klejna.

 

Tekst – Justyna Klejna

 

W dniu 13 marca 2018 r. uczniowie IV klas technikum mechanizacji rolnictwa w ramach współpracy z Przedsiębiorstwem Wdrażania Nowych Technologii Remontowych Sp. z o.o. Energoremont uczestniczyli w prezentacji oferty zatrudnienia firmy. Energoremont Sp. z o.o. zajmuje się wytwarzaniem nowych, wydajnych płaszczowo – rurowych wymienników ciepła przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów jakości oraz dbałości o środowisko naturalne i bezpieczeństwo ludzi. Uczniowie mieli okazję zwiedzić halę produkcyjną, zapoznać się z historią powstania firmy oraz z warunkami zatrudnienia. Składamy serdeczne podziękowania Panu Kazimierzowi Ruszniakowi – prezesowi zarządu firmy, który umożliwił uczniom naszej szkoły zapoznanie się z ofertą zatrudnienia oraz liczymy na dalszą współpracę. W czasie wyjazdu opiekę nad uczniami sprawowali Pan Jacek Jagiełło oraz Pan Janusz Łaniewski.

 

 

 

Tekst: Sylwia Kowalczyk

 

W dniu 12 marca 2018 r. w ramach współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa pracownicy Biura Powiatowego w Krasnymstawie w osobach Pani Joanny Palikot zastępcy kierownika i Pana Dawida Fornala głównego specjalisty przeprowadzili szkolenie dla uczniów i nauczycieli dotyczących eWnioskówPlus. Szkolenie przybliżyło działanie aplikacji eWnioskePlus, za pośrednictwem której rolnicy będą składać wnioski przez Internet o przyznanie płatności na rok 2018. 

 

 

 

Tekst i fotografie: Anna Kowalik 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcia: Agnieszka Lewandowska

 

7 marca 2018 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się VI Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla Gimnazjalistów. Tegoroczna edycja konkursu przebiegła pod hasłem „Naleśnikowe fantazje”. Z zaproszenia skorzystało pięć szkół gimnazjalnych z Siennicy Różanej, Siennicy Nadolnej, Krupego, Fajsławic oraz Orłowa Drewnianego. Celem konkursu było sprawdzenie predyspozycji zawodowych, konfrontacja umiejętności kulinarnych, integracja młodzieży oraz dobra zabawa. Gimnazjaliści i ich opiekunowie zostali uroczyście powitani przez Pana Jacka Jagiełło – Dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Na przybyłych gości czekał słodki poczęstunek przygotowany przez młodzież pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. Nad przebiegiem konkursowych zmagań czuwało jury w składzie: Pan Jacek Jagiełło (dyrektor szkoły), Pani Anna Kowalik (wicedyrektor), Pani Ewelina Matczuk (przedstawiciel Centrum Kultury w Siennicy Różanej), Pani Elżbieta Krochmalska (przedstawiciel Rady Pedagogicznej) oraz Pani Ewa Miszczak (przedstawiciel Rady Rodziców). Przed przystąpieniem do praktycznej części zadania konkursowego, gimnazjaliści wzięli udział w drużynowym rozwiązywaniu „prozdrowotnego testu”, którego celem było sprawdzenie wiadomości z zakresu zasad prawidłowego odżywiania się.

Praktyczna część zadania konkursowego odbyła się w jednej z pracowni gastronomicznej. Na gimnazjalistów czekała kompletna zastawa stołowa, stanowiska robocze wyposażone w narzędzia potrzebne do pracy oraz surowce do sporządzenia naleśników. Uczestnicy wykazali się dużą pomysłowością oraz wyobraźnią podczas zmagań konkursowych. Komisja zwracała uwagę na bezpieczne i higieniczne warunki wykonania zadań, sprawność w posługiwaniu się sprzętem kuchennym, oceniano również walory organoleptyczne wykonanych naleśników oraz sposób prezentacji. Po podsumowaniu punktów wyłoniono laureatów: pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Siennicy Różanej, drugie miejsce zajęli uczniowie z Fajsławic, trzecie miejsce przypadło gimnazjalistom z Siennicy Nadolnej.

Zwycięzcy otrzymali dyplomy uznania, puchary z rąk Pana dyrektora szkoły oraz nagrody rzeczowe. Pozostali uczestnicy otrzymali drobne podarunki na pamiątkę spotkania w Siennicy Różanej. Przygotowaniem konkursu zajęli się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. W czasie konkursu panowała wspaniała atmosfera, rywalizacja uczniowska dostarczyła wszystkim uczestnikom dużo dobrej zabawy. Entuzjazm, jaki towarzyszył młodym adeptom sztuki kulinarnej, zainspirował nauczycieli i uczniów do organizowania kolejnych edycji Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego.

 

Tekst: Justyna Klejna, Danuta Dudzic

Fotografie: Agnieszka Dąbska

 

5 marca 2018 roku piętnastu uczniów klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej po raz kolejny wzięło udział w warsztatach zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Zajęcia przygotowali oraz przeprowadzili przedstawiciele Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków w osobach: Karolina Jachimowicz, Marzena Jamroży ora Anna Pomichwska.

Na początku spotkania uczniowie wysłuchali wykładu. Prowadzące przybliżyły wpływ diety na prawidłowy rozwój młodego organizmu oraz występowanie błędów w komponowaniu codziennych jadłospisów jako czynnik ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych w okresie dorosłym. Uczniowie z ciekawością słuchali przekazywanych treści a także zadawali wiele pytań.

Drugą część zajęć stanowiły warsztaty – uczniowie sprawdzali zawartość soli, cukru oraz tłuszczu w produktach spożywczych bardzo często wybieranych przez młodych ludzi, między innymi w coli, paluszkach czy napojach energetyzujących.

Dzięki warsztatom uczniowie podjęli refleksję nad swoim stylem odżywiania, a co najważniejsze stali się bardziej świadomymi konsumentami. Organizacją wyjazdu zajęła się Justyna Klejna

  

Tekst –Justyna Klejna

 

Tegoroczne obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych odbyły się 4 marca. Uroczystość patronatem objęła wicemarszałek Sejmu RP Beata Mazurek. Organizatorem jest Fundacja Wolność i Demokracja oraz Chełmskie Towarzystwo Samorządowe, a partnerami Weterani Walk o Niepodległość RP z Koła Chełm ŚZŻAK i Represjonowani Działacze Opozycji Antykomunistycznej PRL – Środowisko w Chełmie.

Uroczystość rozpoczęła się o godz. 9:00 mszą świętą w Bazylice Narodzenia NMP. Następnie obchody przeniosły się do Parku Miejskiego pod pomnik AK. W 50. rocznicę Akcji „Burza” Dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego Jacek Jagiełło wraz z delegacją złożył wieniec.

 O godz. 12:00 szkolna drużyna – w skład której weszli uczniowie: Agata Jagniątkowska, Agnieszka Lipska, Weronika Zakrzewska, Aleksandra Rozwałko, Natalia Mazurek, Michał Miszczak, Marcin Staszak, Jakub Żeliszczak wraz z opiekunami Joanną Troć i Dawidem Jarugą – wzięli udział w biegu honorowym na dystansie 1963 m. To nawiązanie do daty śmierci Józefa Franczaka „Lalka”, najdłużej ukrywającego się żołnierza Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość”. Mróz nie był dla naszych biegaczy przeszkodą, liczył się cel – oddać hołd Niezłomnym Żołnierzom Wyklętym. 

 

 

 

Tekst: Joanna Troć

Zdjęcia: Dawid Jaruga, Jakub Żeliszczak