15 grudnia 2021 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się konkurs z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia pod nazwą „Tradycyjna potrawa wigilijna”. W konkursie wzięli udział uczniowie, którzy zaprezentowali następujące potrawy wigilijne: klasa 1BTP – Natalia Weremko, Jakub Wójcik (makowiec, kompot z suszu), kl. 1PTB – Aleksandra Choduń, Dawid Izydorski (makowiec), kl. 2BTP – Julia Chruściel, Zuzanna Petla (barszcz czerwony z pierogami z kapustą i grzybami), kl. 2PTB – Julia Chwaszcz, Amelia Łoboda (paszteciki z kapustą i grzybami z barszczem), kl. 3PT – Paulina Banach, Martyna Drapsa (barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami), kl. 3P4 – Aleksandra Run, Agnieszka Charmas (pierogi smażone z kapustą i grzybami z barszczem), kl. 4B4P – Monika Wrona, Milena Miszczak (ryba po grecku). Potrawy wigilijne przygotowane przez uczniów i dekoracja stołów były oceniane przez komisję w następującym składzie: wicedyrektor Ewę Dobrzańską-Mochniej, Iwonę Dziedzic-Płatek oraz przedstawicieli Rady Rodziców – Amelię Hopko i Monikę Falentę. Komisja po degustacji potraw ogłosiła wyniki konkursu: I miejsce zdobyły Monika Wrona i Milena Miszczak (za rybę po grecku), II miejsce – Natalia Weremko i Jakub Wójcik (za makowiec i kompot z suszu), III miejsce – Aleksandra Run i Agnieszka Charmas (za pierogi smażone z kapustą i grzybami z barszczem). Głównym celem konkursu było propagowanie i kultywowanie tradycji bożonarodzeniowych oraz prezentacja potraw wigilijnych, a także podniesienie wrażliwości estetycznej, zachęcenie do poszukiwania inspiracji w lokalnym folklorze, wzmocnienie poczucia tożsamości i integracja młodzieży. Organizatorami konkursu byli nauczyciele przedmiotów zawodowych. Serdeczne podziękowania za ufundowanie nagród składamy Radzie Rodziców.

Tekst: Anna Rybak