W dniu 18 października 2021 r. grupa uczniów z klas III o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej dzięki uprzejmości prof. dr hab. Waldemara Gustawa odwiedziła Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Plan wizyty i pobyt młodzieży na uczelni zorganizowała dr inż. Monika Michalak-Majewska. Uczniowie w ramach pobytu na Uniwersytecie wzięli udział w ciekawym wykładzie pod hasłem „Czy odpowiednie żywienie usprawnia myślenie” zaprezentowanym przez dr inż. Justynę Liberę. Pani doktor w obrazowy i bardzo przystępny sposób zapoznała uczniów z najnowszą wiedzą naukową jednoznacznie przemawiającą o zdecydowanym wpływie sposobu odżywiania na funkcjonowanie organizmu i zdolności poznawcze człowieka. Uczniowie spotkali się również z panią Moniką Zając - pracownikiem Biura Rekrutacji i Promocji Kształcenia Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, która zaprezentowała uczniom kierunki kształcenia oraz bogatą ofertę zajęć dodatkowych. Szczególne zainteresowanie wśród młodzieży wzbudził nowy kierunek studiów „Gastronomia i sztuka kulinarna” oferujący szerokie możliwości rozwoju i doskonalenia zawodowego po ukończeniu technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych. Podczas spotkania z pracownikami uczelni uczniowie przez chwilę mieli okazję poczuć się jak studenci, biorąc udział w zajęciach realizowanych w pracowni gastronomicznej dla studentów kierunku „Dietetyka”. Uczniowie zgłębili tajniki nowoczesnej metody przyrządzania potraw – sous-vide. Zostali zapoznani z prawidłową techniką pakowania próżniowego żywności – jednego z elementów metody sous-vide. W ramach spaceru po Wydziale uczniowie odwiedzili również salę półtechniki Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego i Gastronomii oraz salę półtechniki Katedry Technologii Surowców Pochodzenia Zwierzęcego, gdzie dr inż. Paulina Kęska zaprezentowała urządzenia, maszyny i sprzęt wykorzystywany w czasie zajęć laboratoryjnych ze studentami. Dziękujemy wszystkim prowadzącym za poświęcony nam czas, przekazaną wiedzę oraz bardzo miłe przyjęcie. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Dziekana Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii prof. dr hab. Waldemara Gustawa.

Tekst i fotografie: Justyna Klejna