Szef dla Młodych Talentów to program edukacyjny wspierający przyszłych szefów kuchni w pierwszych krokach ich kariery zawodowej. W ramach programu organizowane są „Miksery Kulinarne” - cykl spotkań i warsztatów dla uczniów i młodych kucharzy z udziałem wybitnych szefów kuchni, laureatów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska. Inicjatorem programu Szef dla Młodych Talentów jest sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska. Projekt wspiera Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska oraz Rada Programowa, w skład której wchodzą mistrzowie kulinarni: Katarzyna Daniłowicz, Agata Wojda, Andrzej Polan, Paweł Oszczyk, Witold Iwański, Martin Gimenez Castro, Ernest Jagodziński, Michał Kuter oraz redaktor naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska, Justyna Adamczyk. W dniu 16 marca 2018 roku w Akademii Inspiracji Makro w Warszawie odbył się „Mikser Kulinarny” na który przybyło blisko 300 uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, nie zabrakło tam również uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. W spotkaniu tym uczestniczyły uczennice I, II oraz III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych. Program spotkania obfitował w prelekcje oraz pokazy kulinarne wybitnych postaci świata kulinariów, nie zabrało również konkursów i quizów z nagrodami.

Uczniowie obejrzeli pokaz kulinarny poprowadzony przez Pana Pawła Serafina – Szefa Kuchni Akademii Inspiracji Makro, wysłuchali prezentacji o owocach morza Pana Piotra Zycha – starszego specjalisty ds. ryb w Makro. W programie spotkania była również prezentacja Pani Aliny Wierzbickiej oraz Pana Józefa Wojewódzkiego na temat wołowiny i systemu QMP, jak również prelekcja „Vademecum sommeliera wodnego” poprowadzona przez Pana Matiasa Glusmana – sommeliera wodnego oraz eksperta Coca-Cola.

Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy rozwiązywali test wiedzy sprawdzający stopień zapamiętania wiadomości przekazywanych podczas spotkania edukacyjnego. Setki inspiracji oraz niezliczona ilość wiedzy – tak można podsumować nasz pierwszy wyjazd na „Miksery Kulinarne”. Uczestnicy spotkania zgodnie twierdzą, że udział w nich pozwala spojrzeć na świat kuchni z innej, bardziej profesjonalnej perspektywy. W Akademii Inspiracji Makro uczniowie naszej szkoły z pewnością zawitają ponownie, być może jeszcze w tym roku szkolnym. Wyjazd zorganizowała Justyna Klejna.

 

Tekst – Justyna Klejna