5 marca 2018 roku piętnastu uczniów klas gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej po raz kolejny wzięło udział w warsztatach zorganizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Zajęcia przygotowali oraz przeprowadzili przedstawiciele Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków w osobach: Karolina Jachimowicz, Marzena Jamroży ora Anna Pomichwska.

Na początku spotkania uczniowie wysłuchali wykładu. Prowadzące przybliżyły wpływ diety na prawidłowy rozwój młodego organizmu oraz występowanie błędów w komponowaniu codziennych jadłospisów jako czynnik ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych w okresie dorosłym. Uczniowie z ciekawością słuchali przekazywanych treści a także zadawali wiele pytań.

Drugą część zajęć stanowiły warsztaty – uczniowie sprawdzali zawartość soli, cukru oraz tłuszczu w produktach spożywczych bardzo często wybieranych przez młodych ludzi, między innymi w coli, paluszkach czy napojach energetyzujących.

Dzięki warsztatom uczniowie podjęli refleksję nad swoim stylem odżywiania, a co najważniejsze stali się bardziej świadomymi konsumentami. Organizacją wyjazdu zajęła się Justyna Klejna

  

Tekst –Justyna Klejna