26 listopada 2017 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbyły się pierwsze zajęcia warsztatowe z carvingu czyli wykonywania ozdób z warzyw i owoców realizowane w ramach projektu „Power”. Warsztaty adresowane są dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczycieli kształcących w tym zawodzie. Instruktorem tychże warsztatów jest Pan Łukasz Szewczyk - niezwykły fachowiec w dziedzinie carvingu. Prowadzący posiada wiele odznaczeń i medali świadczących o jego profesjonalizmie. Jest srebrnym medalistą mistrzostw Europy (2010 rok), złotym medalistą mistrzostw Polski (2008 rok), vice mistrzem Czech (2010 rok)jak również brązowym medalistą mistrzostw Europy (2013 rok) w carvingu. Na początku zajęć prowadzący zapoznał nas z historią carvingu, podziałem carvingu ze względu na pochodzenie, zastosowaniem oraz sposobem nanoszenia wzorów. Następnie zapoznaliśmy się z fachowym sprzętem służącym do wykonywania ozdób jak również z zasadami doboru surowców oraz zasadami przechowywania gotowych już „rzeźb”. Po części wstępnej przeszliśmy do części praktycznej - pod okiem mistrza wykonywaliśmy niezwykłe ozdoby, były to m.in.: szyszki z marchwi, kwiaty z pora, łabędzie z jabłek, kwiaty z cebuli. Próbowaliśmy również swoich sił w wykonywaniu zdobień na papryczkach chilli, rzodkiewkach czy fenkułu. Wszyscy uczestnicy zgodnie twierdzą, że warsztaty były bardzo ciekawe, każdy z nas wzbogacił swoją wiedzę a także nabrał namiastki doświadczenia w tej trudnej sztuce wykonywania ozdób. Pomimo, że są to zajęcia weekendowe, czekamy z niecierpliwością na kolejne. Prowadzący przyznaje, że „kursanci mają potencjał” – co dodatkowo motywuje do udziału w tych warsztatach.

 

 

Tekst : Justyna Klejna