„Cała prawda o tłuszczach” pod takim hasłem 22 listopada 2017 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbył się kolejny konkurs skierowany do uczniów klas gastronomicznych. Konkurs powstał z myślą o kampanii „Poznaj się na tłuszczach” inicjowanej w bieżącym roku przez Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A. Celem kampanii jest edukacja na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla zdrowia człowieka. Misją tego przedsięwzięcia jest podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego odżywiania się z naciskiem na przemyślany wybór produktów zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.

W konkursie wzięli udział uczniowie klas: I, II oraz III. Uczestnicy ugruntowali swoją wiedzę w określonych zagadnieniach, związanych m.in. z budową chemiczną tłuszczów, funkcją nieglicerolową tłuszczu, źródłami tłuszczów ich roli i znaczeniu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Laureatami zostali: I miejsce – Agata Jagniątkowska z klasy II BTP, II miejsce – Paulina Repeć z klasy III BTP, III miejsce – Weronika Zakrzewska z klasy II BTP. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy z rąk Pana dyrektora Jacka Jagiełło. Gratuluję wszystkim uczestnikom a w szczególności laureatom. Konkurs zorganizowała oraz przeprowadziła Justyna Klejna.

 

Tekst: Justyna Klejna