16 marca 2017 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się V Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla gimnazjalistów. Piąta edycja konkursu przebiegła pod hasłem „Magiczne sałatki”. Z zaproszenia skorzystało sześć szkół gimnazjalnych z Kraśniczyna, Małochwieja Dużego, Siennicy Różanej, Siennicy Nadolnej, Krupego oraz z Krasnegostawu (Zespół Szkół nr 1). Celem konkursu było sprawdzenie predyspozycji zawodowych, konfrontacja umiejętności kulinarnych, integracja młodzieży oraz dobra zabawa. Gimnazjaliści i ich opiekunowie zostali uroczyście powitani przez  Jacka Jagiełłę – Dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną obrazującą ofertę edukacyjną, mieli również możliwość zwiedzenia nowoczesnych klasopracowni, internatu szkolnego, warsztatów szkolnych oraz hali sportowej. Na przybyłych gości czekał słodki poczęstunek przygotowany przez młodzież pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. Nad przebiegiem konkursowych zmagań czuwało jury w składzie: Jacek Jagiełło (dyrektor szkoły), Anna Kowalik (wicedyrektor), Ewelina Matczuk (przedstawiciel Centrum Kultury w Siennicy Różanej), Elżbieta Krochmalska (przedstawiciel Rady Pedagogicznej) oraz Ewa Miszczak (przedstawiciel Rady Rodziców).

Na gimnazjalistów czekała kompletna zastawa stołowa, stanowiska robocze wyposażone w narzędzia potrzebne do pracy oraz surowce do sporządzenia sałatki. Uczestnicy wykazali się dużą pomysłowością oraz wyobraźnią podczas zmagań konkursowych. Komisja zwracała uwagę na bezpieczne i higieniczne warunki wykonania zadań, sprawność w posługiwaniu się sprzętem kuchennym, oceniano również walory organoleptyczne przyrządzonej sałatki oraz sposób prezentacji. Po podsumowaniu punktów wyłoniono laureatów: pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Krupego, drugie miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół nr 1 w Krasnymstawie, trzecie miejsce przypadło gimnazjalistom z Siennicy Różanej.

Zwycięzcy otrzymali dyplomy uznania, puchary z rąk dyrektora szkoły oraz nagrody rzeczowe. Pozostali uczestnicy otrzymali drobne podarunki na pamiątkę spotkania w Siennicy Różanej. Przygotowaniem konkursu zajęli się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Danuta Dudzic, Anna Rybak, Anna Watras-Lekan, Justyna Klejna oraz Elżbieta Krochmalska. W czasie konkursu panowała wspaniała atmosfera, rywalizacja uczniowska dostarczyła wszystkim uczestnikom dużo dobrej zabawy. Entuzjazm, jaki towarzyszył młodym adeptom sztuki kulinarnej, zainspirował nauczycieli i uczniów do organizowania kolejnych edycji Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego.

                                                                                                              
Tekst:  Anna Rybak, Danuta Dudzic
Fotografie: Agnieszka Dąbska