17 marca 2016 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej odbył się Międzyszkolny Konkurs Kulinarny dla gimnazjalistów. Czwarta edycja konkursu przebiegła pod hasłem "Słodki świat deserów". Z zaproszenia skorzystało siedem szkół gimnazjalnych z Fajsławic, Kraśniczyna, Małochwieja Dużego, Rejowca Fabrycznego, Siennicy Różanej, Siennicy Nadolnej, Kraśniczyna oraz Wojsławic. Celem konkursu było sprawdzenie predyspozycji zawodowych, konfrontacja umiejętności kulinarnych, integracja młodzieży oraz dobra zabawa. Gimnazjaliści i ich opiekunowie zostali uroczyście powitani przez Jacka Jagiełłę - Dyrektora Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej. Goście obejrzeli prezentację multimedialną obrazującą ofertę edukacyjną, mieli również możliwość zwiedzenia nowoczesnych klasopracowni, internatu szkolnego, warsztatów szkolnych oraz hali sportowej. Na przybyłych gości czekał słodki poczęstunek przygotowany przez młodzież pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. Nad przebiegiem konkursowych zmagań czuwało jury w składzie: Jacek Jagiełło (Dyrektor Zespołu Szkół CKR w Siennicy Różanej), Anna Kowalik (Wicedyrektor), Magdalena Adamczuk (przedstawiciel Urzędu Gminy w Siennicy Różanej), Elżbieta Krochmalska (przedstawiciel Rady Pedagogicznej) oraz Justyna Wojcieszuk (przedstawiciel Samorządu Uczniowskiego).

Na gimnazjalistów czekała kompletna zastawa stołowa, stanowiska robocze wyposażone w narzędzia potrzebne do pracy oraz surowce do sporządzenia deserów. Gimnazjaliści wykazali się dużą pomysłowością oraz wyobraźnią podczas zmagań konkursowych. Komisja zwracała uwagę na bezpieczne i higieniczne warunki wykonania zadań, sprawność w posługiwaniu się sprzętem kuchennym, oceniano również walory organoleptyczne przyrządzonego deseru oraz sposób prezentacji. Po podsumowaniu punktów wyłoniono laureatów. Pierwsze miejsce zdobyła drużyna z Siennicy Nadolnej, drugie miejsce zajęli uczniowie z Wojsławic, na trzecim miejscu uplasowali się gimnazjaliści z Kraśniczyna.

Zwycięzcy otrzymali dyplomy uznania, puchary z rąk dyrektora szkoły oraz nagrody rzeczowe. Pozostali uczestnicy otrzymali drobne upominki na pamiątkę spotkania w Siennicy Różanej. Przygotowaniem konkursu zajęli się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych:  Danuta Dudzic, Anna Rybak, Anna Watras-Lekan oraz Elżbieta Krochmalska. W czasie konkursu panowała wspaniała atmosfera, rywalizacja uczniowska dostarczyła wszystkim uczestnikom dużo dobrej zabawy. Entuzjazm, jaki towarzyszył młodym adeptom sztuki kulinarnej zainspirował nauczycieli i uczniów do organizowania kolejnych edycji Międzyszkolnego Konkursu Kulinarnego.

Tekst: Anna Rybak