W dniu 14 marca 2016 roku  odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Siennicy Różanej Wielkanocny Konkurs Kulinarny zatytułowany: „Najsmaczniejsza potrawa wielkanocna”, „Najpiękniejszy wystrój stołu wielkanocnego”, wzięli w nim udział uczniowie naszej szkoły. Organizatorem konkursu byli nauczyciele przedmiotów zawodowych. Impreza cieszy się powodzeniem, dlatego odbywa się co  roku. Celem konkursu jest kultywowanie tradycji związanych z obchodami Świąt Wielkanocnych. Na stołach prezentowane są zawsze tradycyjne i regionalne potrawy, ale nie brakuje nowatorskich dań, które zachwycają oko i podniebienie.

    Do rywalizacji konkursowej przystąpili uczniowie następujących klas Technikum im. A. Cieszkowskiego kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: klasa 1BTP Patrycja Zaworska, Magda Sekuła (,,Babeczki - paszteciki”; ,,Barszcz  biały z kiełbasą”), 1BTP Agnieszka Dąbska, Malwina Adamczuk (,,Barszcz biały”, ,,Mazurek wielkanocny”; Klasa 2PT Nika Wójtowicz , Ola Buta, Dominika Zaj (,,Schab faszerowany z sosem pieczarkowym”; ,,Żurek z jajkiem w chlebie”), 2PT Marta Kawęcka, Ewa Leszczyńska (,,Pasztet z jajem”, „Buraczki na gorąco”); 2PT Natalia Ciołek, Agnieszka Lewandowska, Emilia Sysa, 2PT (,,Jajka faszerowane”, „Żurek”); 3PT Justyna Wojcieszuk, Sebastian Górny (,,Sernik ala Pascha”, ,,Schab zapiekany z chrzanem”, ,,Pasta jajeczna z grzankami” , ,,Mufiny”); 3PT Natalia Nosal, Karolina Burdan (,,Babka budyniowa”, ,,Zupa chrzanowa”), 3PT Monika Koman, 1BTP Anna Lewandowska (,,Jajka faszerowane z pieczarkami”, Jajka Capresse”, ,,Babka cytrynowa”). Do oceny uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawy na słono i na słodko. W skład komisji oceniającej dania weszli: Ewa Połajdowicz- księgowa ZSCKR w Siennicy Różanej, Jacek Jagiełło – dyrektor ZSCKR w Siennicy Różanej, Waldemar Jurkiewicz – nauczyciel w-f ZSCKR w Siennicy Różanej, Elżbieta Głażewska szef kuchni internatu ZSCKR w Siennicy Różanej. Jury oceniało potrawy uwzględniając: smak i dekorację oraz wystrój stołu wielkanocnego.

    Miejsce pierwsze jury przyznało uczennicom: Nice Wójtowicz , Oli Bucie, Domince Zaj (,,Schab faszerowany z sosem pieczarkowym”; ,,Żurek z jajkiem w chlebie”), drugie miejsce uzyskali: Justyna Wojcieszuk, Sebastian Górny (,,Sernik ala Pascha”, ,,Schab zapiekany z chrzanem”, ,,Pasta jajeczna z grzankami” , ,,Mufiny”), trzecie miejsce otrzymały: Patrycja Zaworska, Magda Sekuła (,,Babeczki - paszteciki”; ,,Barszcz  biały z kiełbasą”). Podsumowując, śmiało można stwierdzić, że konkursy tego typu są nie tylko okazją do zaprezentowania umiejętności kulinarnych uczniów, ale też sprzyjają integracji środowiska szkolnego. Dziękujemy wszystkim za udział w konkursie. Zapraszamy za rok.