Rekrutacja 2019 – kierunki kształcenia: Technikum im. Augusta Cieszkowskiego - technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, technik hodowca koni, technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej; Szkoła Branżowa I Stopnia im. A. Cieszkowskiego - mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych, mechanik operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, kucharz; Szkoła Policealna – technik agrobiznesu, technik turystyki wiejskiej, KKZ - rolnik * Konferencja szkoleniowa: Nauczyciel jako mentor ucznia w cyfrowym świecie - Siennica Różana, 16 maja 2019 roku

Rejestracja on-line: zarejestruj się

Karta rejestracji - pobierz

Plakat - pobierz


 


 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego  w Siennicy Różanej zaprasza do udziału w Konkursie Wielkanocnym pt."PISANKI I STROIKI WIELKANOCNE"

TERMIN I MIEJSCE:
11 kwietnia 2019 roku (czwartek ) godz. 14.00
CELE KONKURSU:

  • kultywowanie tradycji ludowych,
  • pobudzanie młodzieży do inwencji twórczej,
  • propagowanie kultury naszych regionów,
  • nabywanie umiejętności prezentacji wykonanych prac.

WARUNKI UCZESTNICTWA:
W konkursie mogą uczestniczyć uczniowie wszystkich klas ZS CKR w Siennicy Różanej oraz młodzież internatu ZS CKR w Siennicy Różanej

PRZEDMIOT KONKURSU:
Przedmiotem konkursu jest wykonanie:

  • pisanek - dowolną techniką (minimum 4 sztuki)
  • stroika wielkanocnego

ZASADY KONKURSU:
Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach:

  • I kategoria - pisanki,
  • II kategoria - stroik wielkanocny

. Prace należy dostarczyć w terminie 11 kwietnia 2019 do godz.7.00. Organizatorzy konkursu: Anna Watras –Lekan, Katarzyna Rysak

  • ocena pisanek
    • pomysłowość,
    • wkład pracy,
    • estetyka wykonania
    • nawiązanie do tradycji ludowych.
  • ocena stroika wielkanocnego
    • dobór elementów,pomysłowość, estetyka wykonania,wkład pracy. Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie

 

 

 


 

Kucharz to zawód, który zdobywają uczniowie po trzech latach nauki w Zasadniczej Szkole Zawodowej. Głównym atutem tego kierunku jest możliwość łatwego zdobycia pracy zarówno na rynku krajowym jak i zagranicznym. Kucharz jest przygotowany do wykonania następujących zadań zawodowych: przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Dużą zaletą nauki w tym zawodzie są zajęcia praktyczne, prowadzone przez 2 dni w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym , dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w dobrze znanych sobie warunkach.

 

Uczeń zdobywa kwalifikacje:

T.6 Sporządzanie potraw i napojów

 

            

 

Kucharz może pracować w barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, szpitalach, szkołach, przedszkolach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, restauracjach, kawiarniach, hotelowych zakładach gastronomicznych, w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. Może być właścicielem prywatnego zakładu.

 

 

  

 

Czytaj więcej

←Wróć